Ποιος «ενταφιάζει» το κράτος δικαίου της ΕΕ στην Κύπρο;

Με θύματα τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα και την Κυπριακή Δημοκρατία
carterdayne via Getty Images

Μια σειρά δικαστικών μαχών ξεκίνησε το 2004 με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρ. Ένωση (ΕΕ), αρχικά με απόφαση Κυπριακού Δικαστηρίου, κι έληξε οριστικά όταν το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε τελεσίδικα το 2010 εναντίον του ζεύγους Όραμς (Άγγλων πολιτών της ΕΕ) για παράνομη καταπάτηση ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη Λάπηθο (Κερύνεια). Η απόφαση ήταν ένας «σεισμός» που ταρακούνησε «ισορροπίες» δεκαετιών κατοχυρώνοντας οριστικά την ιδιοκτησία στα κατεχόμενα βάσει του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας κι αποδίδοντας ταυτοχρόνως ισχύ στις αποφάσεις των Κυπριακών Δικαστηρίων για ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, περιλαμβανομένων των κατεχομένων, και καθιστώντας τις δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Τουρκία είχε εκφράσει αμέσως την οργή της «για παραγνώριση της πολιτικής πτυχής του κυπριακού» που «υποκινήθηκε από όσους στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν λύση». Τότε, είχαμε αποκαλύψει πλήρη στοιχεία της συνωμοσίας (περιεχόμενο επικοινωνίας και ονόματα) για επηρεασμό των Δικαστών (Μάιο-Ιούνιο 2009), που συνεχίστηκε και μετά την απόφαση, με στόχο να διαγραφεί από την Έκθεση του Γεν. Γραμμ-ΟΗΕ η αναφορά στην Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Πρωτοστάτες της συνωμοσίας ήταν δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ο Πάσκο στη Νέα Υόρκη και ο Ντάουνερ από τη Λευκωσία, σε συνεργασία με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, επειδή η Απόφαση επιβάλλει τον σεβασμό του θεμελιακού δικαιώματος της ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα αυστηρά βάσει του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παρεμβάσεις και τα διάφορα νομικά προσχήματα απέτυχαν. Ο χρόνος «αποξένωσης» του ιδιοκτήτη από την περιουσία του, οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, η ηλικία του ιδιοκτήτη το 1974, η διάρκεια κατοχής της περιουσίας από τον σφετεριστή ή οτιδήποτε άλλο, απορρίφθηκαν ως μη νόμιμα, με ισχύουσα μόνο την ευρωπαϊκή νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, μετά την απόφαση-σταθμό, επικράτησε μια «σιωπηρή» επιδίωξη για ενταφιασμό της, ενώ γίνεται συχνά λόγος για το ΕΔΑΔ και όχι για το υποχρεωτικό κράτος δικαίου της ΕΕ, όπως οριστικά επιβεβαιώθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Τις προάλλες θέσαμε γραπτώς στην ΕΕ πληροφόρηση για παράνομη απόκτηση μεγάλου τεμαχίου γης στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά (Κερύνεια) από γερμανική εταιρεία, η οποία οφείλει να σέβεται το κράτος δικαίου της ΕΕ και ιδιαίτερα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. Επιπλέον, η Ευρ. Επιτροπή, η οποία διατηρεί Γραφείο στη Λευκωσία και παράρτημα στα κατεχόμενα, οφείλει να μεριμνά για διασφάλιση του σεβασμού της ιδιοκτησίας των ευρωπαίων Κυπρίων πολιτών και των αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ. Θύμα είναι οι ιδιοκτήτες καθώς και η Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας η κατοχυρωμένη νομιμότητα για θεμελιακά δικαιώματα παραβιάζεται από την γερμανική εταιρεία.

Άλλο κράτος θα αντιδρούσε σθεναρά απαιτώντας συμμόρφωση της εταιρείας με την ευρωπαϊκή νομιμότητα, και για αποτροπή τυχόν άλλων καταπατητών από εντός ή εκτός ΕΕ, αλλά επικρατεί εκκωφαντική σιωπή! Τις προάλλες, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την Γερμανία όπου συζήτησε διάφορα θέματα, έκανε δηλώσεις κι έδωσε συνέντευξη στα ΜΜΕ, χωρίς καν αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

***

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Δημοφιλή