Πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών μέχρι και την Τρίτη

Σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών κατά το τριήμερο.
.
.
Eurokinissi

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας το τριήμερο (μέχρι και την Τρίτη, 9 Αυγούστου), σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, ενώ πολύ υψηλός θεωρείται ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το meteo.gr, αιτία της επιδείνωσης είναι η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (>5 μποφόρ) σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ως την Τρίτη αναμένεται να χαρακτηριστικού από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για δασικές πυρκαγιές τύπο καιρού «hot+dry+windy».

Για τη Δευτέρα, πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Φωκίδα κα στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής. Επίσης, πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και περισσότερο τοπικά σε Φθιώτιδα, Αχαΐα, Βόρεια Εύβοια, Ανατολική Λέσβο και Χίο. Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Λευκάδα. Κατά τόπους μέτριο/ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Για την Τρίτη, πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Αττική, Βοιωρία, Βόρεια και Κεντρική Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα και περισσότερο τοπικά σε Λακωνία, Αρκαδία, Αχαΐα, Φθιώτιδα και Νότια Εύβοια. Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (Κασσάνδρα), Πέλλα, Σέρρες, Δράμα και Δυτική Κρήτη. Κατά τόπους μέτριο/ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωολοακαρνανία.

Όπως σημειώνει το meteo.gr, στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη. Επίσης, στις παραπάνω ζώνες η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων δεν θα ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές/ απογευματινές ώρες το 10%-12%, στοιχείο που θα διευκολύνει την ανάφλεξη/ διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς, ενώ θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (12%-14%) και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κινητοποίηση των αρχών

Όπως προαναφέρθηκε, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Θάσου), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ως εκ τούτου παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, ενώ για τις περιοχές αυτές παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.