Πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες: Πώς και πού εξελίσσονται πυρκαγιές

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους.
.
.
ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI

Βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν μεγάλα πύρινα μέτωπα τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει- ενώ φωτιές εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα και σε άλλα σημεία της χώρας.

Η εικόνα χαρακτηρίζεται ως καλύτερη στις πυρκαγιές σε Έβρο, Λέσβο, Μεσσηνία, Γρεβενά, Ηλεία και στην Πέτρινη Πολιτεία στην Κρήτη.

Στη Χαλκιδική εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε 4 σημεία. Εξ αυτών, ελέγχθηκαν σε δύο (Καρβουνά και Σάνη), ενώ σε εξέλιξη είναι αυτές που ξέσπασαν σε άλλα δύο (Φούρκα, Ζαΐπι). Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εναέριων μέσων στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας. «Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.Η φωτιά, όπως ανέφερε η κ. Χαλκιά, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, η οποία είναι σε εξέλιξη. Ακόμη, άμεση ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση φωτιών στον Σκαραμαγκά και τον Ωρωπό, που ελέγχθηκαν γρήγορα.

Πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και σε χορτολιβαδική έκταση στη Δ.Ε. Μενηίδος Πέλλας, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

.
.
meteo.gr

Δημοφιλή