Πολύνεκρη επίθεση εναντίον στρατοπέδου στον Νίγηρα

Εν όψει συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης.
DAPHNE BENOIT via Getty Images

Τουλάχιστον 18 στρατιώτες στον δυτικό Νίγηρα σκοτώθηκαν και άλλοι 4 αγνοούνται αφού φερόμενοι ισλαμιστές αντάρτες ανατίναξαν δύο αυτοκίνητα και άνοιξαν πυρ εναντίον στρατοπέδου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο στρατός.

Η επιδρομή έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, κοντά στην πόλη Ινάτες, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μάλι, όπου δραστηριοποιούνται οι αντάρτες, και στην περιοχή όπου έλαβε χώρα ενέδρα τον Μάιο από το δυτικοαφρικανικό παρακλάδι του ISIS, με αποτέλεσμα τον θάνατο 28 στρατιωτών.

Στον Νίγηρα θα λάβει χώρα η σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης από τις 6 ως τις 9 Ιουλίου, λιγότερο από 200 χλμ μακριά, στην πρωτεύουσα Νιαμέι. Σημειώνεται πως η ΕΕ εκπαιδεύει επίσης τοπικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επιθέσεων ανταρτών.

Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται πως η επίθεση άρχισε με τις εκρήξεις δύο βομβών σε αυτοκίνητα, πριν άλλοι ένοπλοι ανοίξουν πυρ από μοτοσυκλέτες. Στη συνέχεια «συνεργάτες» του στρατού αντέδρασαν με αεροπορικά πλήγματα, αναγκάζοντάς τους να περάσουν τα σύνορα προς το Μάλι.

Η Γαλλία έχει πάνω από 4.000 στρατιωτικούς στο Σαχέλ της δυτικής Αφρικής, μια σχεδόν άνυδρη περιοχή νότια της Σαχάρα και συχνά πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα εναντίον ανταρτών που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα.

Δημοφιλή