ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/05/2018 22:22 EEST | Updated 24/05/2018 23:56 EEST

Πολύωρες διαπραγματεύσεις Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

«Μπορεί να είναι το τέλος της διαδρομής για εμένα», λέει ο Νίμιτς

Alexandros Avramidis / Reuters

Τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς κάνουν στη Νέα Υόρκη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. 

Οι πολύωρες συνομιλίες της Πέμπτης ξεκίνησαν στις 5:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή στις 9:30 το πρωί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στην είσοδο των Ηνωμένων Εθνών πριν ανέβουν μαζί στον 15ο όροφο. Έγινε μια σύντομη διακοπή αργά το απόγευμα για ένα γεύμα εργασίας πριν επιστρέψουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την συνέχιση των συνομιλιών.

Νίμιτς: Μπορεί να είναι το τέλος της διαδρομής για εμένα

Όταν ο Μάθιου Νίμιτς ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, αν αυτός ο γύρος συνομιλιών είναι το τέλος της διαδρομής, απάντησε: «Δεν ξέρω αν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά μπορεί να είναι το τέλος της δικής μου διαδρομής».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 από σκοπιανές πηγές, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα, ο Ντιμιτρόφ απειλεί με παραίτηση, λέγοντας ότι αν αυτός είναι το εμπόδιο σε μια λύση, καλύτερα θα ήταν να παραιτηθεί.

Ζάεφ: Έχουμε μπροστά μας την καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 25 χρόνων

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, δήλωνε σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι τα εξής: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη ”Μακεδονία” να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».