Συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαϊου θέλει η κυβέρνηση. Plan B παραμένει το δημοψήφισμα

Συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαϊου θέλει η κυβέρνηση. Plan B παραμένει το δημοψήφισμα
sooc

Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο ώστε να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία με τους θεσμούς σε ένα έκτακτο Eurogroup αλλά και με τη βοήθεια των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα του Μαξίμου, το οποίο υποστηρίζει πως μπαίνει στην «τελική ευθεία».

Οι εκκρεμότητες βέβαια στις συνομιλίες με του δανειστές δεν είναι λίγες και οι απαιτήσεις είναι δύσκολο να «εξυπηρετηθούν» ενώ και οι αντιδράσεις που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αμελητέες. Οι δύο αυτοί παράγοντες σαφώς δυσκολεύουν το περιθώριο κινήσεων της κυβέρνησης.

Τις «εμμονές» των θεσμών στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων- ασφαλιστικό, εργασιακό κλπ- η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μπορέσει να τις...ξορκίσει μετά τις συνομιλίες που προγραμματίζει να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες όπως η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Εφόσον η αποστολή αυτή επιτευχθεί, το Μαξίμου εκτιμά πως θα μπορέσει να διεξαχθεί ένα έκτακτο Eurogroup όπου, βάσει των πολιτικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων, θα έρθει και το κλείσιμο της συμφωνίας, μέχρι τα τέλη Μαϊου.

Πιθανή όμως αποτυχία ή περαιτέρω καθυστέρηση, τη στιγμή που η απώλεια ρευστότητας στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία, δένει τα χέρια της κυβέρνησης που δεν αποκλείεται να αναζητήσει τελικά λύση σε ένα δημοψήφισμα.

Στο ενδεχόμενο μια τέτοιας λύσης, αναφέρθηκε εκ νέου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Μιλώντας στο Mega υποστήριξε πως η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών εξηγώντας πως εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους δανειστές όπως «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το» τότε το περιεχόμενο αυτού του τελεσιγράφου «θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική».

Ο «παράγοντας» Γερμανία και το τρίτο πακέτο

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εταίρος της Άγκελα Μέρκελ, αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάρμπριελ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild προειδοποιεί για τους «πολιτικούς κινδύνους» από ένα ενδεχόμενο Grexit και καλεί τους Ευρωπαίους να μην δίνουν τροφή σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Εξάλλου όπως εκτιμά, έναν τέτοιο σενάριο εάν γινόταν πραγματικότητα θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη αφού θα περνούσε το μήνυμα πως επήλθε μια διάλυση με την πρώτη κρίση.

Σχετικά δε με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, και όπως αναφέρεται στην Deutsche Welle φαίνεται να τάσσεται υπέρ της χορήγησης ενός τρίτου πακέτου στήριξης- εφόσον βέβαια η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αυτό δε που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλιστών και υπουργός Οικονομίας της χώρας, βλέπει θετικά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο όμως θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επειδή, κατά την άποψη του, κάτι τέτοιο «πιθανώς να επιτάχυνε τις αποφάσεις».

Την αντίθεσή του πάντως με το ενδεχόμενο χορήγησης ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Αθήνα, εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ ο οποίος τόνισε πως αντικείμενο της παρούσας διαπραγμάτευσης είναι η τελευταία δόση του δευτέρου πακέτου βοήθειας «για αυτό δεν θα έπρεπε να συζητάμε για ένα τρίτο». Μιλώντας δε στην Welt διαπίστωσε περιορισμένη διάθεση συνεργασίας της εθνικής αντιπροσωπείας επισημαίνοντας πως «η κατάσταση είναι δύσκολη».

Δημοφιλή