Αβραμόπουλος: Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι μια αναγκαιότητα

Αβραμόπουλος: Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι μια αναγκαιότητα
Γραφείο Δημήτρη Αβραμόπουλου

«Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, που ζητάει η Γαλλία, είναι μια αναγκαιότητα. Θα εξετάσουμε σύντομα το ενδεχόμενο τροποποίησης του κώδικα Σένγκεν για την καθιέρωση συστηματικών ελέγχων μεταξύ άλλων και για τους πολίτες της ΕΕ όταν επιστρέφουν στον χώρο Σένγκεν».

Αυτό τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο Παρίσι σε ειδική σύνοδο τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης: Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών Υποθέσεων και Νομοθεσίας. Πριν την ομιλία του ο Επίτροπος είχε συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στo γραφείo της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι.

«Είναι σαφές ότι μια Ευρώπη χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα είναι βιώσιμη μόνο μέσω των ασφαλών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα«, τόνισε επίσης ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την επόμενη εβδομάδα για την ενίσχυση της του οργανισμού Frontex και για να προχωρήσουμε προς την ιδέα της ευρωπαϊκής συνοριοφύλακης.

«Πριν από ένα δεκαπενθήμερο η Γαλλία υπέστη το απαράδεκτο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα της συγκίνησης. Έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Έχουν προκαλέσει μια αλλαγή προοπτικής και προτεραιοτήτων. Στο εξής, η προσφυγική κρίση και η ασφάλεια καταλαμβάνουν την κορυφή πριν από οικονομικά θέματα. Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε υπαρξιακή κρίση μετά την άφιξη ενός άνευ προηγουμένου κύματος προσφύγων και των επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες που «στρώνουν» το κρεβάτι των λαϊκιστικών κινημάτων» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος χαιρέτησε τις αποφάσεις που έλαβαν τα κράτη-μέλη κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 20 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι «καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που προτείνει η Επιτροπή».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αύριο, Παρασκευή, θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας και της παράνομης χρήσης πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών. Επίσης, στόχος είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ για την ποινικοποίηση μετακινήσεων για τρομοκρατικούς σκοπούς, την κατάρτιση, και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Για να αγωνιστούμε αποτελεσματικά κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της ριζοσπαστικοποίησης για την πρόληψη των νέων Ευρωπαίων ώστε να μην πέφτουν θύματα της θανατηφόρας ιδεολογίας του Daesh»« εκτίμησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Οι πρόσφυγες δεν είναι οι δράστες των αγριοτήτων στο Παρίσι

«Η τρομοκρατική απειλή είναι μεγάλη. Στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη. Αλλά μην συγχέουμε τα πράγματα. Οι επιθέσεις στο Παρίσι αναβίωσαν αμέσως τις συζητήσεις σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων σε πολλές χώρες. Δεν μπορώ να το δεχτώ. Μην ξεχνάμε την πραγματικότητα αυτής της κρίσης. Η Ευρώπη θεωρείται ως καταφύγιο. Οι πρόσφυγες δεν είναι οι δράστες των αγριοτήτων στο Παρίσι. Συχνά είναι τα πρώτα θύματα. Κρατήστε αυτό κατά νου» είπε επίσης.

810.000 αιτήσεις για άσυλο το 2015

Παράλληλα, όπως τόνισε, από την αρχή του έτους πάνω από 810.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη. «Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση εξαιρετικά μεγάλης έκτασης. Η οποία δεν περιορίζεται σε μία ή λίγες χώρες, αλλά μας αφορά όλους».

Η διαχείριση της μετανάστευσης στις περιοχές «hotspot» στην Ιταλία και την Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά - και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είπε επίσης.

«Είμαι πεπεισμένος για την εγκυρότητα και την καταλληλότητα του μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων και την προσέγγιση των hotspot, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη» σημείωσε.

Δημοφιλή