Συνάντηση Κοτζιά- Πόποβιτς για το προσφυγικό. Και οι δυο πλευρές ζητούν έντιμο συμβιβασμό για την ονομασία

Συνάντηση Κοτζιά- Πόποβιτς για το προσφυγικό. Και οι δυο πλευρές ζητούν έντιμο συμβιβασμό για την ονομασία
eurokinissi

Βήματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ πρόσθεσαν από την Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι, με την υπόσχεση ότι ο δρόμος των αμφίδρομων επισκέψεων θα συνεχιστεί. Αυτό τόνισαν στη συνέντευξη τύπου μετά την κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν και τις διευρυμένες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ φιλικό κλίμα. Μολονότι το θέμα της ονομασίας παραμένει σε επίπεδο αναζήτησης επίλυσης στον ΟΗΕ, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή βούληση να μην αποτελέσει το θέμα αυτό εμπόδιο στην καλή συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, καλλιεργώντας και ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης στις διμερείς τους σχέσεις.

Η πρόοδος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά και η διεύρυνση των πρωτοβουλιών συνεργασίας σε περισσότερους τομείς καθώς και στον ενεργειακό με τη σύνδεση της γειτονος χώρας στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, είναι, όπως τονίστηκε προς αυτή την κατεύθυνση, σηματοδοτώντας τον δρόμο για το μέλλον.

«Θέλουμε καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές αλυτρωτισμού και εθνικισμού, να μην επιδείξουμε αδράνεια και να αξιοποιήσουμε στις συζητήσεις στον ΟΗΕ για την επίλυση του ονόματος. Αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό», τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες για τα 11 ΜΟΕ, τα πέντε εκ των οποίων βαδίζουν ήδη δημιουργικά. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη βούληση της Ελλάδας για τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό ζήτημα που δημιουργεί ο ισλαμικός εξτρεμισμός και ο πόλεμος, καθιστώντας το παγκόσμιο.

«Η ΠΓΔΜ έχει μία στρατηγική, να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Πόποσκι προσθέτοντας ότι «μπορεί τα ΜΟΕ να είναι συμβολικά, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πολλούς τομείς», ενώ σημείωσε ότι θα ήταν πολλή ωφέλιμη η συνεργασία με την Ελλάδα για την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας ο κ. Ποπόσκι είπε ότι «οι θέσεις των δύο χωρών είναι γνωστές, πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την επίτευξη μίας λύσης» τονίζοντας ότι «κανείς δεν οφελείται από τη δημιουργία ψευδών προσδοοκιών» καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν.

«Έχουμε πολιτικό χρέος να μη συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε λύση. Η λύση θα πρέπει να μην απειλεί το σύνταγμά μας και τα συνταγματικά μας χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Ποπόσκι ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική δημοψηφίσματος.

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τον συνοριακό φράχτη ο κ. Πόποσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών η συνεργασία σε αυτό το ζήτημα, και αναφέρθηκε στη δυσκολία της χώρας του, των 2 εκατομυρίων κατοίκων, να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων. «Γι αυτό θέσαμε εμπόδια, προκειμένου να μην υπάρξει παράνομη διέλευση», είπε, προσθέτοντας ότι όταν θα υπάρξει ένα σύστημα ορθής καταγραφής τότε δεν θα είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετούμε εμπόδια. Δεν επιθυμούμε να υπάρχουν φράχτες ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα σύνορα με φραχτες δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα». Από τη άλλη πλευρά επισήμανε τη σημασία της συνεισφοράς της ΕΕ, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια βελτίωσης της επί τόπου συνεργασίας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν.

Δημοφιλή