Μαξίμου: Μηχανισμός, και όχι 4ο μνημόνιο, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

Μαξίμου: Μηχανισμός, και όχι 4ο μνημόνιο, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης
Sooc

Η κυβέρνηση δεν συζητά για νέα μέτρα και 4ο μνημόνιο με τους δανειστές, αλλά για την δημιουργία ενός «μηχανισμού» που θα παρεμβαίνει ώστε να εξισορροπεί αποκλείσεις που μπορεί να εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό τονίζει με κατηγορηματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας την Huffpost που επεσήμανε ότι «η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν θα νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, αλλά αποδέχεται ότι πρέπει να υπάρξει ένα μηχανισμός που θα “διορθώνει” την οικονομική πολιτική εφόσον χρειαστεί» (https://www.huffingtonpost.gr/2016/04/22/oikonomia-politiki-formoulas-xreos-metra-_n_9759270.html?1461345613&utm_hp_ref=greece).

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ακόμη και ο Ντάισελμπλουμ μίλησε μετά το Eurogroup για μηχανισμό και όχι για νέα μέτρα. «Ο μηχανισμός», δήλωσε ο Νάτισελμπλουμ, «πρέπει να είναι αξιόπιστος, να θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, να είναι αυτόματος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτήσουν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ο σχεδιασμός του, πώς θα λειτουργήσει, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα ενεργοποιηθούν. Είμαι δε, χαρούμενος να σας ανακοινώσω ότι με τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να εργαστεί επ’ αυτού εποικοδομητικά και το ταχύτερο δυνατό, οι θεσμοί έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες για αυτό το μηχανισμό έκτακτων μέτρων».

«Για να καταλαβαινόμαστε, ο Ντάισελμπλουμ κρατάει ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Λαγκάρντ) και να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης των αποκλίσεων», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «ανάλογος μηχανισμός υπάρχει στην Γερμανία: αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού».

«Είναι προφανές ότι μιλάει για λύση στην οποία συναινεί και ο Τσακαλώτος. Επομένως δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνοντας ότι οι θετικές για την Ελλάδα θέσεις του Eurogroup γίνονται πιο καθαρές στις απαντήσεις του Ντάισελμπλουμ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Είπε ο πρόεδρος του Eurogroup: «το πώς αυτό θα σχεδιαστεί, αν δηλαδή θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα ένα προς ένα, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι εφικτοί και εφαρμόσιμοι στο ελληνικό νομικό σύστημα, αλλά χρειάζεται να είναι και αξιόπιστοι και αυτό θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup».

Ακόμα πιο ξεκάθαρος είναι ο Ντάισελμπλουμ στην δήλωσή του μετά το Εκοφίν: «Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές – [διότι] στον ελληνικό τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο – αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει! Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά».

Δημοφιλή