Επικοινωνία Μέρκελ - Τσίπρα για «να λυθούν οι διαφορές» με τον Σόιμπλε

Επικοινωνία Μέρκελ - Τσίπρα για «να λυθούν οι διαφορές» με τον Σόιμπλε
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 05: New Greek Finance Minister Yanis Varoufakis and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (C) arrive to speak to the media following talks on February 5, 2015 in Berlin, Germany. Varoufakis is touring several European cities and yesterday met with Mario Draghi at the European Central Bank following announcements by the new Greek government to sharply alter its relationship with the troika of loan-giving entities. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 05: New Greek Finance Minister Yanis Varoufakis and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (C) arrive to speak to the media following talks on February 5, 2015 in Berlin, Germany. Varoufakis is touring several European cities and yesterday met with Mario Draghi at the European Central Bank following announcements by the new Greek government to sharply alter its relationship with the troika of loan-giving entities. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)
Carsten Koall via Getty Images

Για σύγκρουση με την γραμμή Σόιμπλε προσέρχεται στο Eurogroup η ελληνική πλευρά μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Τσίπρα. Λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα από την κυβέρνηση επικρίθηκαν τόσο η αντίδραση του Σόιμπλε, όσο και η στάση της Γερμανίας στο EuroWorking Group. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα δημοσιοποίησε μέχρι και τις γερμανικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Η συνομιλία η οποία διήκρησε 50 λεπτά ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε εκφράζει «μέρος της γερμανικής κυβέρνησης».

Η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο EuroWorking Group την Πέμπτη, «κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup», τονίζει η Αθήνα.

«Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων», τονίζει και προσθέτει η κυβερνητική πηγή: «Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη». Επισημαίνει μάλιστα ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές.

Το κείμενο με τις θέσεις της κυβέρνησης της Γερμανίας το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει πως η Ελλάδα αποτυγχάνει να δεσμευτεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Το αίτημα της Ελλάδας δεν ικανοποιεί τους όρους και άρα δεν έχει νόημα να προετοιμαστεί μια ανακοίνωση του Eurogroup για έκδοση την Παρασκευή, κατά το ίδιο κείμενο. Ακόμη, το έγγραφο προτείνει να μην παραμείνουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Ελλάδας τα 10,8 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών διότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τους ελέγχους αντοχής.

Αναλυτικά οι γερμανικές θέσεις (German comments on the Greek application) είναι οι εξής:

«Η επιστολή της Ελλάδας δεν είναι διόλου σαφής, αλλά αφήνει τεράστια περιθώρια για ερμηνείες. Για να αναφέρουμε τα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει καμιά ξεκάθαρη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ενώ αποφεύγει να δεσμευθεί σε ένα ξεκάθαρο πάγωμα νέων μέτρων από μέρους της Ελλάδας. Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες, δοθέντος και του τρέχοντος κενού των φορολογικών εσόδων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή δεν συνάδει με τη θέση του πιο πρόσφατου Eurogroup. Αποτελεί μάλλον έναν Δούρειο Ίππο, με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης-γέφυρας και τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος. Πάνω σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να καταρτίζουμε μια ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής. Θα έπρεπε να επιδιώξουμε τρία πράγματα τώρα:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή δημοσιονομική θέση σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν τις συμβουλές τους, όπως συμφωνήθηκε στο πιο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, για το εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής θα ήταν εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η διασφάλιση ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος και της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί απλά να περιέχει τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις: “ζητάμε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με την αξιοποίηση της ευελιξίας που εμπεριέχει. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τις όποιες αλλαγές επί του τρέχοντος μνημονίου. Και έχουμε σκοπό να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα”.

Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημόσια ότι θα απόσχει από μονομερή εθνικά μέτρα για την ακύρωση μέτρων του τρέχοντος προγράμματος. Οι αρχές, με άμεση ισχύ, δεν θα αναλάβουν καμιά πρωτοβουλία, δεν θα εφαρμόσουν κανένα μέτρο πολιτικής το οποίο δεν συνάδει με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις βάσει του τρέχοντος προγράμματος ή επιδεινώνει την δημοσιονομική κατάσταση. Παράλληλα δεν θα ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα κοινωνικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Τα 10,9 δισεκ. ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα παραμείνουν (στην κυριότητα της κυβέρνησης Ελλάδας), αφού οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τους ελέγχους αντοχής το περασμένο έτος».

Παράλληλα, η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι που της πέταξε ο Σόιμπλε.

«Την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euro Working Group κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις. Απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε», υπογραμμίζει η Αθήνα και προσθέτει ότι «την ίδια ώρα πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι «βλέπουν» θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι».

Ποιες είναι οι δηλώσεις στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση;

-Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν: «Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα» (στην L’ Espresso).

-Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν σχολιάζει την γερμανική απόρριψη και παραπέμπτει στα κράτη – μέλη του ευρώ για να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα.

-Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, δηλώνει ότι η επιστολή αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι που επιτρέπει ένα λογικό συμβιβασμό με σκοπό την σταθερότητα της ευρωζώνη.

-Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Έλληνες».

-Οι Γερμανοί «Πράσινοι» αντέδρασαν κάνοντας λόγο για ότι «η χυδαία απόρριψη του Σόιμπλε μπλοκάρει μια κοινή λύση».

Μπερντ Ρίξινγκερ (Die Linke) επισημαίνιε ότι η κυβέρνηση της γερμανικής κυβέρνησης θέλει «να ταπεινώσει και να ρίξει στα γόνατα την αριστερή κυβέρνηση».

Δημοφιλή