Εκβιαστικά... στην παράταση, με ανοιχτό το ζήτημα της δόσης προς το ΔΝΤ

Εκβιαστικά... στην παράταση, με ανοιχτό το ζήτημα της δόσης προς το ΔΝΤ
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde arrives to speak at the Atlantic Council, Thursday, April 9, 2015, in Washington. Lagarde looks ahead to the 2015 IMF/World Bank Spring Meetings and discusses the state of the global economy and the challenges and risks. (AP Photo/Andrew Harnik)
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde arrives to speak at the Atlantic Council, Thursday, April 9, 2015, in Washington. Lagarde looks ahead to the 2015 IMF/World Bank Spring Meetings and discusses the state of the global economy and the challenges and risks. (AP Photo/Andrew Harnik)
ASSOCIATED PRESS

Ενώ η κλεψύδρα αδειάζει, οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αυξάνουν την ένταση των πιέσεων προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας όλο και πιο σκληρή γλώσσα και κάνοντας την γνωστή εκβιαστική έκφραση «take it or leave it» που αναφερόταν στην πρόταση των θεσμών να μοιάζει παιχνίδι στα πρότυπα του «θάρρος ή αλήθεια».

«Συμφωνία τώρα ή χρεοκοπία» είναι πλέον το πραγματικό δίλημμα, όπως το έθεσε, τουλάχιστον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο, στη γραπτή πρόσκληση που απέστειλε στους 19 αρχηγούς των χωρών της ευρωζώνης, σημειώνει ότι αυτή η συνεδρίαση δεν θα είναι «το τελευταίο βήμα» και ότι «δε θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ούτε θα ληφθούν αποφάσεις». Αυτή είναι αρμοδιότητα του Eurogroup, ξεκαθαρίζει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και στο καλό σενάριο που οι 19 αρχηγοί «τα βρίσκουν» τη Δευτέρα βασιζόμενοι στα πορίσματα της συνεδρίασης των 19 υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα προηγηθεί, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να βασιστούν στα πορίσματα της συνεδρίασης των 19 τεχνοκρατών των υπουργείων τους (οι οποίοι όμως δεν έχουν πού να βασιστούν γιατί σύμφωνα με την Κομισιόν δεν διεξάγονται τεχνικές διαβουλεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο), ένα ακόμη Eurogroup θα πρέπει πιθανότατα να συγκληθεί μετά, έστω και τυπικά για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Κι αν αυτό είναι το σύντομο σενάριο, οι «σκληροί» του Eurogroup έσπευσαν την Παρασκευή να κάνουν γνωστές στο ευρύ κοινό τις αμφιβολίες τους για το αν είναι εφικτό να σημειωθεί αξιόλογη τεχνική πρόοδος μέσα στο Σαββατοκύριακο (δηλώσεις Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), προϊδεάζοντας και για τη στάση που ενδεχομένως να κρατήσουν τη Δευτέρα. Μάλιστα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ δεν απέκλεισε την παραπομπή του ζητήματος στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης-Παρασκευής, κάτι που σημαίνει ενδεχομένως νέο Eurogroup την Τετάρτη.

Με όλες αυτές τις καθυστερήσεις ερώτημα παραμένει λοιπόν, αν ο όποιος συμβιβασμός τελικά επιτευχθεί μέσα από τις διαβουλεύσεις που γίνονται παρασκηνιακά -και όχι στις επίσημες συνόδους- σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα επιτρέψει τελικά την έγκαιρη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε σαφές την Πέμπτη ότι είναι αδύνατο να γίνει εκταμίευση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα διότι είναι επίσης αδύνατο να έχει εφαρμοστεί κάποιο από τα μέτρα τόσο σύντομα. Από την άλλη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι μη πληρωμή της οφειλόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, σημαίνει ότι Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση έναντι του Ταμείου.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγεί ότι, μπαίνει το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης. Σε αυτήν την περίπτωση, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν ως το καλό σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας μέχρι τα μέσα Ιουλίου και έτσι να εκταμιεύσει ποσό ικανό να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ εγκαίρως ( στις 20 Ιουλίου λήγει ομόλογο ύψους 5,2 δισ., ενώ ακολουθεί άλλο ένα στις 20 Αυγούστου ύψους 3,7δισ.).

Όσο για το ΔΝΤ, αναζητάται μια ενδιάμεση λύση, η οποία μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι, ούτε φυσικά είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί. Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ, εξήγησε την Πέμπτη, ότι στο καταστατικό του Ταμείου προβλέπεται πως η επίπτωση ενός ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος είναι μεταξύ άλλων το πάγωμα της παροχής βοήθειας στο ενδιαφερόμενο κράτος μέχρι να ρυθμιστούν τα οφειλόμενα.

Τέλος, αναφορικά με το αν θα συμπεριλαμβάνεται στην ενδεχόμενη συμφωνία ρύθμιση του χρέους, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι το εν λόγω ζήτημα μπορεί να μπει μόνο με τη μορφή πολιτικής δέσμευσης για το μέλλον, καθώς θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας που θα ακολουθήσει μετά την οριστική ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αυτή όμως η αναφορά, πέρα από το ότι θα είναι καθοριστική για την ελληνική κυβέρνηση, θα εξυπηρετεί και το ΔΝΤ, το οποίο για να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, χρειάζεται σαφείς διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δημοφιλή