Χωρίς υψηλές προσδοκίες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Χωρίς υψηλές προσδοκίες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας
eurokinissi

Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12 ακριβώς, έφθασε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Με διαφορά ολίγων λεπτών ακολούθησαν η κ. Φώφη Γεννηματά, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο κ. Πάνος Καμμένος. Στις 12.10 έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις 12.12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαμηλά μπαίνει ο πήχης των προσδοκιών από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα συνεδριάσει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το ασφαλιστικό φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που όμως προκαλεί αντιδράσεις και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να το συζητήσει υποστηρίζοντας πως το κατάλληλο μέρος για να τεθεί το επίμαχο ζήτημα είναι η Βουλή.

Ωστόσο στόχος της κυβέρνησης στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών,είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή με τους επικεφαλής των κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και ημέρες είχε αναφερθεί στην ανάγκη οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για ανταλλαγή προτάσεων που αφορούν ζητήματα που ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα μιας τετραετίας.

Ως προς το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επιδιώκει εθνικό διάλογο, κάτι που είχε προαναγγείλει από την ανάγνωση ακόμα των προγραμματικών δηλώσεων, όταν σημείωνε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο με τις προτάσεις τους, «διότι η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος δεν αφορά αυτή την κυβέρνηση. Ξεπερνά αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις, αφορά την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, αφορά τις επόμενες γενιές».

Ως προς το προσφυγικό, την Κυριακή έχει οριστεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Το πρόσφατο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι έχει δημιουργήσει εξελίξεις και δεδομένα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Για τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 4ετίας θα ανοίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα προτείνει Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλά και για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ουσιαστικά, όπως δημοσίευσε την Παρασκευή η HuffPost Greece ο Πρωθυπουργός συστήνει μόνιμους θεσμούς διαλόγου με τα κόμματα και την κοινωνία, καθώς από την Πέμπτη, έχει ήδη ανακοινωθεί η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων), όσο και με Εθνική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό θα αφορά την συγκρότηση Επιτροπής υπό την προεδρία του Σάββα Ρομπόλη (εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί) και με την συμμετοχή κομμάτων και φορέων. Η Επιτροπή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 εβδομάδες) θα αξιολογήσει το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» και θα καθορίσει την πρόταση της χώρας προς τους δανειστές όσον αφορά το ασφαλιστικό, ώστε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση.

Μέχρι στιγμής η στάση των πολιτικών αρχηγών είναι επιφυλακτική με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη να δηλώνει πως η συμμετοχή του δεν μπορεί να εκληφθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Πέμπτη με τον κ. Τσίπρα φέρεται να του είπε: «Έχω αντιρρήσεις με την ατζέντα. Να μιλήσουμε για μεταναστευτικό, για τρομοκρατία, για Σύνοδο Κορυφής, όχι όμως για το ασφαλιστικό σε αυτό το επίπεδο. Αν ήθελες διάλογο θα μπορούσες να μας ενημερώσεις εσύ και να κάνουμε μια προ-ημερησίας συζήτηση στη Βουλή».

Επιπλέον με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Γεννηματά αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται. Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας».

Σημειώνεται ότι με δυσπιστία και χωρίς διάθεση για συμβιβασμούς προσέρχονται τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης,ενώ ο κ. Τσίπρας εισέπραξε την άρνηση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα όσον αφορά τη συμμετοχή του στη σημερινή συνάντηση.

«Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα του παρασκηνίου. Ό,τι έχει να πει το λέει δημοσίως. Δημοσίως λοιπόν λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «Αγορά», κλείνοντας έτσι την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη «συναίνεση, τον όρο που ανακάλυψε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας», είπε: «Η παρέα του Μαξίμου ενισχύει το κομματικό κράτος, θωπεύει τις συντεχνίες και παζαρεύει με τα συμφέροντα ή δημιουργεί δικά της. Και σε όλα φλέγοντα ζητήματα, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία κυβερνούν με την ανεμελιά του διαδηλωτή. Πώς να υπάρξει λοιπόν συναίνεση;».

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις φαίνεται ότι και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι από τη σημερινή συνάντηση και ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών, αφού ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Δημοφιλή