Μετά το συνέδριο ή στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα κριθεί το μέλλον του Νίκου Τόσκα. Ο προβληματισμός του πρωθυπουργού

Μετά το συνέδριο ή στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα κριθεί το μέλλον του Νίκου Τόσκα. Ο προβληματισμός του πρωθυπουργού
eurokinissi

Ο πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει τον υπουργό του, αλλά και αυτός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, είναι το μήνυμα που περνά ο Αλέξης Τσίπρας με τον χειρισμό που έκανε στην υπόθεση με τη χρήση χημικών στην κινητοποίηση των συνταξιούχων.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα – και αυτό έχει την σημασία του γιατί στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός είχε ζητήσει να μιλήσει ο ίδιος με τον Αλ. Τσίπρα όταν συνεργάτες του μετέφεραν δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού. Κατά την συζήτηση ο Ν. Τόσκας δεν έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του.

Αυτό που έμεινε από την επικοινωνία είναι η ρητή εντολή του Αλ. Τσίπρα για απαγόρευση χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Tην πρωθυπουργική εντολή γνωστοποίησε ο ίδιο ο υπουργός με την ανακοίνωσή του με την οποία ανέλαβε πλήρως την «πολιτική ευθύνη» για τους χειρισμούς των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ωστόσο το ζήτημα της παραμονής του Ν. Τόσκα στην Κατεχάκη θα εξεταστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς μετά το συνέδριο θα προγραμματιστεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης – υπενθυμίζεται ότι οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλ. Τσίπρας είναι ανασχηματισμός είτε αμέσως μετά το συνέδριο είτε μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης την οποία ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει για το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι ο Ν. Τόσκας θα αποχωρήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο ερώτημα είναι ποιος μπορεί να θεωρηθεί καταλληλότερος από τον Ν. Τόσκα. Παράλληλα η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως ο υπουργός έχει γίνει σάκος του μποξ ανάμεσα σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ – μόλις την Παρασκευή η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τον εξευτελισμό ανηλίκων προσφυγόπουλων στο ΑΤ Ομονοίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι ο Ν. Τόσκας μέσα σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες έχει δώσει επιτυχημένες μάχες σε καίριας σημασία προβλήματα όπως είναι το προσφυγικό και η εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος εμπόρων ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Ο ίδιος ο Ν. Τόσκας έχει εξηγήσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι θέλει να «αλλάξει» την Αστυνομία ως σύνολο και όχι την ηγεσία της ή μέρος της. Και αυτό θέλει και χρόνο και υπομονή και αντοχή στα λάθη και τις προβοκάτσιες που μπορεί να γίνουν…

Τόσκας: Δεν έπρεπε να ρίξουν δακρυγόνα

Από πλευράς του, μιλώντας στον realfm 97.8 , ο Νίκος Τόσκας τόνισε ότι δεν έπρεπε να γίνει ρίψη χημικών. «Είμαι ξεκάθαρος, δεν έπρεπε να γίνει χρήση δακρυγόνων. Ήταν υπερβολική η χρήση αυτή, γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Βέβαια, και με ώθηση να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ανθρώπους δεν μπόρεσαν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι δίκαιη εν πολλοίς η οργή των συνταξιούχων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό, τους επετράπη να δουν κάποιο υπουργό, γιατί έλειπε εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός, δεν ήθελαν κι έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια. Σε ό,τι αφορά το δίκιο και εγώ συνταξιούχος είμαι, μην νομίζετε ότι δεν συμμεριζόμαστε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, είμαστε στον έκτο χρόνο κρίσης και μνημονίων. Καταλαβαίνετε, η οργή αυτών των ανθρώπων δίκαιη εν πολλοίς, περισσεύει σε πολλές περιπτώσεις και υπερβαίνονται τα όρια από οποιαδήποτε πλευρά».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ν. Κακλαμάνη ότι όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη υποβάλλει και την παραίτησή του, ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Θα ήθελα να ρωτήσω τους υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πόσα δακρυγόνα έπεφταν την εποχή τη δική τους, γιατί έχω μαζί μου τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μιλάνε για γύρω στα 400 φέτος και γύρω στις 4.000 την εποχή τη δική τους».

Και πρόσθεσε: «Ούτε ένα δακρυγόνο δεν είναι καλό, γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να μη γίνει άλλη φορά χρήση δακρυγόνων απέναντι σε εργαζόμενους ή συνταξιούχους, με ό,τι κινδύνους αυτό περικλείει».

Δημοφιλή