ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 18:46 EET

Πομπέο: Οι ΗΠΑ διερευνούν ακόμα τη δολοφονία Κασόγκι

«Η Αμερική δεν συγκαλύπτει έναν φόνο».

Bloomberg via Getty Images

Η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διερευνά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε επίσκεψή του στην Ουγγαρία τη Δευτέρα.

«Η Αμερική δεν συγκαλύπτει έναν φόνο» είπε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν επιπλέον δράση για να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Κασόγκι.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, που είχε την έδρα του στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας τον Οκτώβριο. Αν και αρχικά είχε αρνηθεί σχέση με τον θάνατό του, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε πως πράκτορές της τον σκότωσαν, μα διέψευσε ότι ηγέτες της βρίσκονταν πίσω από τον φόνο.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προθεσμία ως τις 8 Φεβρουαρίου να υποβάλει μια αναφορά στο Κογκρέσο σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του Κασόγκι και το αν η Ουάσινγκτον θα επέβαλλε κυρώσεις σε αυτούς που ήταν πίσω από τον φόνο.

Την Παρασκευή, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ο Πομπέο είχε ενημερώσει Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς για την έρευνα πάνω στον φόνο, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν των Δημοκρατικών, μέλος των επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε την Κυριακή ότι η αναφορά δεν είχε υποβληθεί. «Αυτό αντιστοιχεί με βοήθεια στη συγκάλυψη ενός φόνου από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ» είπε ο Κέιν σε δήλωσή του. «Η Αμερική δεν θα έπρεπε ποτέ να πέσει σε αυτό το επίπεδο ηθικής πτώχευσης».