Πονοκέφαλος τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια

Ερχονται έλεγχοι παντού και βαριές καμπάνες.
Eurokinissi

Σαφάρι ελέγχων και αυστηροποίηση του πλαισίου αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, το πρωί της Παρασκευής, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα γίνουν παντού έλεγχοι».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα υπάρξουν νέες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.

«Εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουμε δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και ειδικά αυτές που έχουμε μετά την ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας διότι τότε δημιουργούνταν μια ελκυστική προσέγγιση κάποιος αν ήθελε να προβεί σε μια τέτοια πράξη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Παλαμά, είπε ότι «δεν είναι η έκταση που πήγε να δοθεί. Πράγματι, στον Παλαμά έχουμε 31.000 δόσεις, πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις. Όμως κάνοντας την έρευνα βλέπουμε ότι τα τρία γειτονικά εμβολιαστικά κέντρα από τον Παλαμά είχαν AstraZeneca, ο Παλαμάς είχε Pfizer, οπότε υπήρχε μια λογική, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ζήτημα υποχρεωτικότητας. Ο κόσμος τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο έψαχνε να πάει στο καλύτερο εμβολιαστικό κέντρο να πάει και μάλιστα τότε υπήρχε σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Όταν όμως βλέπουμε ότι υπήρχε αναζήτηση για να πάει στον Παλαμά, μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, προφανέστατα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την έρευνα. Άλλο ένα κομμάτι της έρευνας είναι και εμβολιασμοί οι οποίοι δεν έγιναν, και κάποιος μπήκε στο σύστημα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας».

Και συνέχισε: «Αυτό που με ανησυχεί ως υπουργό και είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο και έχουν λάβει 6μηνη παράταση. Σύστημα ελέγχου δεν υπάρχει για να γίνει ιχνηλάτηση και εντοπισμός τους. Γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε παντού ελέγχους, να δύομε τι έχει συμβεί. Δημιουργούμε αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε από δω και πέρα ο οποιοσδήποτε υπάλληλος να σκεφθεί παρά πολύ σοβαρά ακόμα και για έναν φίλο ή αν υπάρχει χρηματισμός να κάνει την οποιαδήποτε πράξη. Παράλληλα προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται αυτές τις περιπτώσεις».

Σχετικά με τις ποινές, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα είναι στο πειθαρχικό. «Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο, όταν ο εργαζόμενος περάσει από ΕΔΕ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις όμως προβλέπεται μία πειθαρχική ποινή, εάν δηλαδή κριθεί λοιπόν κάποιος ότι το έχει κάνει τότε η ποινή είναι η απόλυση. Αρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως. Πρώτα τίθεται σε διαθεσιμότητα ο εργαζόμενος και στη συνέχεια αν αποφασίσει το Πειθαρχικό ότι το έκανε τότε απολύεται. Υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις που μπορεί να είναι από πλημμέλημα πλαστογραφίας ή απάτης, αν όμως υπάρξει διασπορά της νόσου υπάρχουν αυστηρές διατάξεις που φτάνουν στο κακούργημα. Σε αυτές τις κυρώσεις προστέθηκε διοικητικό πρόστιμο ώστε ο υπάλληλος που θα σκεφτεί να το κάνει θα πρέπει – σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα - να πληρώσει 5.000 ευρώ για κάθε περιστατικό. Είναι ένα εξαντλητικό πλαίσιο ποινών και είναι αποτρεπτικές ωστόσο και αυτό ακόμα δεν φτάνει, και κάποιοι δεν σταματούν, γι′ αυτό και δημιουργήθηκε μηχανισμός για να τους εντοπίζει. Επίσης, ποινές υπάρχουν και για εκείνους που παίρνουν πλαστά πιστοποιητικά» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διεμήνυσε ότι το υπουργείο Υγείας θα είναι άτεγκτο θα είναι στις περιπτώσεις υγειονομικών που παρουσιάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Οπως ανέφερε μετά από σύσκεψη που είχε με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, «τα πλαστά πιστοποιητικά είναι ένα πρόβλημα που μας στεναχωρεί πάρα πολύ. Νομίζω ότι είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή και είναι μέσα σε μια διαδικασία που ελέγχονται. Γι′ αυτά που έχουν πιστοποιηθεί θα υπάρξουν οι νομικές κυρώσεις και θα είμαστε άτεγκτοι γιατί πραγματικά όλοι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες αλλά ειδικά οι υγειονομικοί θεωρούμε ότι είναι αυτοί που κατεξοχήν πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη. Νομίζω λοιπόν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το Υπουργείο όπου ακούει θα το ψάχνει και όπου πιστοποιείται πρόβλημα θα υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις».

ΕΔΕ για νοσηλευτή στο ΑΧΕΠΑ

Στο μεταξύ, μια ακόμη υπόθεση με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για νοσηλευτή που εργάζεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, η σύζυγος του οποίου μάλιστα φέρεται να εργάζεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και ενδέχεται να σχετίζεται με τα τέσσερα άτομα που εντοπίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Για το περιστατικό διατάχθηκε ΕΔΕ, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εως και 200 περιπτώσεις στα νοσοκομεία

Στο σύνολό τους τα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών θα φτάσουν τα 200, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Mιλώντας σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ γνωστοποίησε ότι η ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε στο υπουργείο Υγείας να υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων το σύνολο των υγειονομικών, να εντοπιστούν ποιοι δεν έχουν αντισώματα ενώ διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, να ελεγχθούν σε βάθος «και αν βρεθεί ότι έχουν εξαπατήσει το σύστημα θα πρέπει να πάνε σπίτι τους με απόλυση και φυλακή», όπως είπε.

Στο φως, εξάλλου, έρχονται τις τελευταίες ώρες και περιστατικά πλαστών βεβαιώσεων rapid test, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργος Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε πως ιδιωτικά ιατρικά μικροβιολογικά κέντρα χορηγούν πλαστά θετικά διαγνωστικά τεστ, ώστε οι «ασθενείς» να δηλωθούν στην κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα ως νοσούντες και να αποσπάσουν πιστοποιητικό νόσησης, με το κόστος για τη συγκεκριμένη «υπηρεσία» να ανέρχεται από 10 έως 50 ευρώ.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή