Πώς η Ισλανδία έχει καταφέρει να είναι πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων εδώ και μια δεκαετία

Πώς η Ισλανδία έχει καταφέρει να είναι πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων εδώ και μια δεκαετία
Carlos G. Lopez via Getty Images

Η Ισλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φίλων για εννέα συναπτά έτη. Θεωρείται η πιο δίκαιη όσον αφορά στην αντιμετώπιση των δύο φύλων στον κόσμο, ενώ τα εν λόγω αποδεικνύουν και οι σχετικές έρευνες.

Τον Ιανουάριο μάλιστα έγινε και η πρώτη χώρα η οποία έκρινε πως είναι «παράνομο» οι άνδρες να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς απ′ ότι οι γυναίκες στις επιχειρήσεις. Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην Ισλανδία από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει πρόστιμα για κάθε εταιρεία ή κυβερνητική υπηρεσία με περισσότερους από 25 υπαλλήλους που δε διαθέτει το κυβερνητικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της εταιρείας αμείβονται με ίσο τρόπο.

Ο νόμος πέρασε με τις ψήφους τόσο του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας, όπου περίπου το 50% των βουλευτών είναι γυναίκες.Στόχος είναι να εξαλειφθεί έως το 2022 το χάσμα στη μισθοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών σε μια χώρα όπου το κοινοβούλιο αποτελείται από γυναίκες στο 38% του. Πρωθυπουργός είναι άλλωστε η Κάτριν Γιακομπσντότιρ.

Η μικρή αυτή χώρα των Βίκινγκς μετρά μόλις 335.000 κατοίκους και ως εκ τούτου δεν συμφέρει κανέναν οι μισοί από τους πολίτες -δηλαδή οι γυναίκες- να βρίσκονται εκτός του εργατικού δυναμικού. Αυτό σημειώνει τουλάχιστον ο πρόεδρος του κράτους, Γκιόνι Γιοχάνενσον. Το Quartz στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μίλησε μαζί του για το παράδειγμα της Ισλανδίας και τον τρόπο που έχει κατορθώσει αυτά που για άλλους μοιάζουν ακατόρθωτα.

Ο Γιοχάνενσον αναφέρει πως η πρωτοβουλία για την επίτευξη της ισότητας ξεκίνησε πριν την οικονομική κρίση, ενώ με το ξέσπασμα της και την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα παρατηρήθηκαν κάποιες ακραίες συμπεριφορές ανδρών στις επιχειρήσεις. Τα πράγματα όμως περιορίστηκαν εκεί.

Ο ίδιος μιλά για το κίνημα «HerforShe» αλλά και για τον βαθύτερο σκοπό του που είναι να μεταδώσει στον ανδρικό πληθυσμό την ιδέα πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται με αλληλεγγύη στις γυναίκες. «Τυχαίνει να είμαι αρχηγός ενός κράτους και πατέρας τριών αγοριών και δύο κοριτσιών. Το μόνο που θέλω είναι οι κόρες μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τα αγόρια. Επομένως δεν θα μπορούσα και εκ των πραγμάτων να κλείσω τα μάτια στο πρόβλημα της ανισότητας», σχολιάζει ο Γιοχάνενσον.

«Κάνουμε βήματα για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Για παράδειγμα στην Ισλανδία εφαρμόζουμε προγράμματα για την παροχή παιδικής φροντίδας δωρεάν, πράγμα που σημαίνει πως αν μια οικογένεια αποφασίσει να αποκτήσει παιδιά, δεν χρειάζεται η γυναίκα-μητέρα να αφήσει την εργασία της για να μένει στο σπίτι μαζί τους», υπογραμμίζει στη συνέχεια ενώ διευκρινίζει πως γονική άδεια παρέχεται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Και τα δύο φύλα ειδικότερα έχουν ο καθένας τρεις μήνες γονική άδεια για κάθε παιδί και άλλους τρεις μήνες που μπορούν να μοιραστούν μεταξύ τους.

Στην Ισλανδία άλλωστε ο αγώνας για την ισότητα των φύλων ξεκινά στα σχολεία, αφού τα μαθήματα για την ισότητα των φύλων και τις φυλετικές διακρίσεις είναι υποχρεωτικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

(Mε πληροφορίες από Quartz, Weforum, Forbes)

Δημοφιλή