Πώς είναι να κολυμπάς στα πιο μολυσμένα νερά του κόσμου

Όταν μικροπλαστικά κολλάνε στο σώμα σου και στην επιφάνεια επιπλέουν μέχρι και καλάθια άπλυτων.
INSTAGRAM/ thevortexswim

Ο Μπεν Λακόμτ τον τελευταίο μήνα κολυμπά ανάμεσα σε τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Τμήματά τους κολλούν στο πρόσωπό του. Περνά από εγκαταλειμμένα αλιευτικά δίχτυα που σκοτώνουν καθημερινά εκατοντάδες πλάσματα της υδρόβιας ζωής. Μαζεύει άδειες κονσέρβες που μέσα τους έχουν φυτρώσει φύκια, βρύα και λειχήνες. Και όλα αυτά τα βιντεοσκοπεί, για να μας δείξει πόσο κακό κάνουμε στον πλανήτη.

Τον Ιούνιο, ο εν λόγω αθλητής και ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος, άρχισε να κολυμπά σε μια εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή μεταξύ Χαβάης και Καλοφόρνια, τη λεγόμενη Great Pacific Garbage Patch. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ελπίζει να διασχίσει και τα 300 ναυτικά μίλια της περιοχής με τη μεγαλύτερη συσσώρευση πλαστικών σκουπιδιών στον κόσμο. Αν και η περιοχή έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, δεν είναι τόσο διαδεδομένη, όσο θα έπρεπε.

Η τιτάνια προσπάθεια του Λακόμτ, με την ονομασία Vortex Swim, αποτελεί κοινή προσπάθεια επιστημών, ερευνητών και φωτογράφων για να αναδείξουν τις τραγικές συνέπειες της απόρριψης σκουπιδιών στα θαλάσσια ύδατα. Με τη βοήθεια, μάλιστα, συσκευών εντοπισμού που έχουν δοθεί από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, εντοπίζει τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού που βρίσκονται εκεί και τα συλλέγει.

Απαντώντας στην αμερικανική έκδοση της HuffPost, ο Λακόμτ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχει βγάλει από τη θάλασσα πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με την αλιεία, όπως δίχτυα, ψαροκιβώτια, ακόμα και πλαστικούς κουβάδες. Επιπλέον, έχει βρει εκατοντάδες προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως πλαστικές σακούλες, κουτάκια αναψυκτικών, θήκες για CD, ακόμα και ολόκληρο καλάθι άπλυτων.

INSTAGRAM/ thevortexswim

«Το νερό στην περιοχή είναι γεμάτο με μικροπλαστικά», ενημερώνει τους ακολούθους του στο Instagram, όπου καθημερινά αναρτά ό,τι παράξενο βρίσκει, όπως το προαναφερθέν καλάθι άπλυτων.

Πολλά από τα μικροπλαστικά δεν διαφαίνονται με γυμνό μάτι, επιβεβαιώνει. Μέσω ενός διχτυού, αυτός και η ομάδα του, συλλέγουν όσα περισσότερα μπορούν καθημερινά.

Οι ωκεανοί του πλανήτη περιέχουν περίπου 150 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Το Great Pacific Garbage Patch είναι μόνο μία από τις πέντε μεγάλες περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου τα ωκεάνια ρεύματα δημιουργούν υψηλότερες συγκεντρώσεις σκουπιδιών. Αυτές οι περιοχές δεν έχουν σύνορα. Ανά πάσα στιγμή, τα σκουπίδια που βρίσκονται εκεί, μπορούν να βρεθούν σε κάθε θαλάσσιο ρεύμα.

Οι δύο από αυτές τις περιοχές βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό: μια στον Νότιο Ειρηνικό και μια στον Βόρειο, όπου δρα ο Λακόμτ. Το κομμάτι του Βόρειου Ειρηνικού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μελετηθεί, επειδή καλύπτει μια περιοχή που εκτείνεται από την Καλιφόρνια στην Ιαπωνία και αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα, μεταξύ των οποίων τα ρεύματα φέρουν πλαστικά σωματίδια πέρα δώθε σε μεγάλες αποστάσεις. Η ομάδα του Λακόμτ επικεντρώνεται μόνο στο ανατολικό τμήμα, το οποίο εκτιμάται ότι είναι διπλάσιο από το μέγεθος του Τέξας .

Κάθε φορά που εντοπίζουν ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικού, συνήθως εντοπίζουν κι ένα μικρό οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτό. Βρύα, λειχήνες και φύκια προσκολλώνται στην επιφάνεια του πλαστικού, ενώ τα ψάρια βρίσκουν καταφύγιο στη σκιά τους.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα ψάρια τρώνε μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, καθώς και συνθετικές ίνες . Τα μικρά ψάρια είναι γνωστό ότι καταναλώνουν πλαστικά σωματίδια κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς αυτά επηρεάζουν την τροφική αλυσίδα.

INSTAGRAM/ thevortexswim

Κάθε φορά που βρίσκουν τέτοιο οικοσύστημα, αναρωτιούνται τι να κάνουν. Να συλλέξουν το πλαστικό και να καταστρέψουν το οικοσύστημα ή να το αφήσουν εκεί που το άφησαν, διερωτάται η ομάδα Vortex Swim στην αμερικανική έκδοση της HuffPost. Τις πιο πολλές φορές τα αφήνουν εκεί, εξηγούν.

Υπάρχουν πολλές προσπάθειες συλλογής απορριμμάτων που εκτελούνται στον Ειρηνικό. Το πιο δημοφιλές είναι το σύστημα καθαρισμού του 24χρονου Μπόγιαν Σλατ, που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν.

Πέρυσι, ο Λακόμτ σχεδίαζε να κολυμπήσει από την Ιαπωνία στην Καλιφόρνια και να σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε η βάρκα που τον συνόδευε από τα πλαστικά που βρίσκονταν στα νερά. Έτσι, αποφάσισε να πραγματοποιήσει φέτος τη σκέψη τους, κάνοντας παράλληλα κι ένα δώρο για την ανθρωπότητα. Τον καθαρισμό του περίφημου Great Pacific Garbage Patch

Πηγή: HuffPost US

Δημοφιλή