ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2019 12:35 EEST | Updated 12/06/2019 12:35 EEST

Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα ίντερσεξ παιδί

Η περίπτωση της μικρής Victory και η προσπάθεια μιας οικογένειας να καταπολεμήσει τις διακρίσεις εναντίον των παιδιών της.

ASSOCIATED PRESS

Όταν οι γιατροί είπαν στην Έιμι Σόφιλντ πως το παιδί που κυοφορούσε ήταν κορίτσι, αποφάσισε να του δώσει το όνομα Bικτόρια. Στη συνέχεια, όταν την ενημέρωσαν πως τελικά ήταν αγόρι, άλλαξαν το όνομα σε Βίκτορ. Αποδείχθηκε όμως πως ούτε αυτό ήταν σωστό. Κι αυτό γιατί το μωρό που θα κρατούσε στα χέρια της ήταν ίντερσεξ, δηλαδή έφερε τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά χαρακτηριστικά.

Τα άτομα αυτά γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές στα φυλετικά χαρακτηριστικά τους (χρωμοσώματα, γονάδες ή γεννητικά όργανα) οι οποίες «δεν παραπέμπουν στον κλασικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων».

Αυτές οι αποκλίσεις μπορεί να αφορούν ασάφεια γεννητικών οργάνων και συνδυασμούς χρωμοσωματικών γονότυπων και γεννητικών φαινότυπων διαφορετικών από ΧΥ-αρσενικό και ΧΧ-θηλυκό.

Ο όρος ίντερσεξ στα ελληνικά έχει χρησιμοποιηθεί ανεπίσημα και ως μεσοφυλικός. Τα ίντερσεξ άτομα παλαιότερα αποκαλούνταν ερμαφρόδιτα, αλλά ο όρος έχει χάσει τη δημοτικοτητά του καθώς θεωρήθηκε παραπλανητικός και στιγμάτιζε τα άτομα αυτά.

ASSOCIATED PRESS

Η Έιμι και ο σύζυγός της αποφάσισαν να ονομάσουν το παιδί «Victory» που σημαίνει «Νίκη» και που θα λειτουργούσε έτσι σαν ένας συμβολισμός. Νίκη ενάντια στις διακρίσεις που υφίστανται οι διαφυλικοί, οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανς και όλα τα άτομα που διαφέρουν από τον περίγυρο.

Οι γονείς της Victory θέλουν το παιδί τους να γίνει αποδεκτό για αυτό που είναι. «Και το ίδιο ευχόμαστε να κάνουν και όλοι οι γονείς που έχουν παιδιά σε αντίστοιχη κατάσταση. Δεν θέλουμε η Victory να κοιτάζει στον καθρέφτη και να νομίζει πως είναι λάθος της φύσης επειδή είναι διαφορετική», λένε εκείνοι.

Η Έιμι έμεινε για πρώτη φορά έγκυος πριν από είκοσι χρόνια. Το παιδί που τότε γέννησε είχε το ίδιο πρόβλημα. Αντί δηλαδή να έχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ, όπως έχουν οι άνδρες, ή δύο χρωμοσώματα Χ, όπως η κάθε γυναίκα, το παιδί είχε δύο Χ και ένα Υ.

ASSOCIATED PRESS

Οι άνθρωποι που είναι ιντερσεξ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με αυτούς που είναι τρανς. Τα ίντερσεξ άτομα χαρακτηρίζονται από τη διαφορετική φυσιολογία τους, όπου μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει καθορισμένο ανατομικό φύλο. Μάλιστα απαρτίζουν μια ομάδα ανθρώπων πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούμε να φανταστούμε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 3 στα 200 μωρά που γεννιούνται παγκοσμίως ανήκουν στην κατηγορία αυτή. «Είμαι πεπεισμένος πως ο κάθε άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη έχει συναντήσει κάποιον που είναι ίντερσεξ», δήλωσε ο Γκεοργκιάν Ντέιβις, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα που είναι και ο ίδιος ίντερσεξ.

ASSOCIATED PRESS

Σε πολλές περιπτώσεις η ιατρική κοινότητα πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στα ίντερσεξ άτομα ώστε να φέρουν το σώμα τους σε μια κατάσταση που να θυμίζει περισσότερο αυτή ενός αγοριού ή ενός κοριτσιού.

ASSOCIATED PRESS

Η οικογένεια Σόφιλντ αποφάσισε να υποβάλει σε επέμβαση το πρώτο της παιδί ώστε εκείνο να φέρει τα χαρακτηριστικά και τα γεννητικά όργανα ενός αγοριού. Στην εφηβεία το όμως οι θηλυκές ορμόνες που είχε οδήγησαν στη δημιουργία στήθους, γεγονός για το οποίο δέχτηκε πολύ μπούλινγκ από τους συμμαθητές του.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Η Έιμι επέτρεψε στο παιδί της να πειραματιστεί με βερνίκια νυχιών και γυναικεία φορέματα στο σπίτι. «Επιθυμία μου ήταν να είμαστε ανοιχτοί και να μην καταπιέσουμε το παιδί», λέει. «Μακάρι να είχα καταλάβει περισσότερα και όλο αυτό να ήταν πιο εύκολο», συμπληρώνει.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

(Με πληροφορίες από AP)