Πώς ένας ανθρακωρύχος στην Τανζανία κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος σε μία νύχτα

Οι πολύτιμες πέτρες που κατάφερε να εξορύξει.
Twitter

Ένας ανθρακωρύχος μικρής κλίμακας στην Τανζανία έγινε εκατομμυριούχος εν μία νυκτί, αφού κατάφερε να πουλήσει δύο μεγάλες πέτρες Τανζανίτη - τις μεγαλύτερες που έχουν βρεθεί ποτέ στην χώρα.

Ο τανζανίτης είναι γνωστός για τον εξαιρετικά ισχυρό τριχρωϊσμό (trichroism) του, εμφανιζόμενος εναλλάξ σε αποχρώσεις κυανού του σαπφείρου, ιώδες και μπορντό, αναλόγως με τον προσανατολισμό του κρυστάλλου. Πήρε το όνομά του από την χώρα της Αφρικής, όπου και πρωτοανακαλύφθηκε, το 1967 στους Λόφους Μερεράνι.

Ο Σανίνιου Λάιζερ αποκόμισε 3,1 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο εξόρυξης της χώρας για τους πολύτιμους λίθους, οι οποίοι είχαν συνολικό βάρος 15 κιλά.

«Αύριο θα γίνει ένα τεράστιο πάρτιο», δήλωσε ο κ.Λάιζερ, πατέρας περισσότερων από 30 παιδιών.

Ο Τανζανίτης βρίσκεται μόνο στη βόρεια Τανζανία και χρησιμοποιείται για την κατασκευή διακοσμήσεων. Είναι ένας από τους σπανιότερους πολύτιμους λίθους στη Γη και ένας τοπικός γεωλόγος εκτιμά ότι ο εφοδιασμός του μπορεί να εξαντληθεί εντελώς μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ο κ. Λάιζερ εξόρυξε τις πέτρες, βάρους 9,2 και 5,8 κιλών, την περασμένη εβδομάδα, αλλά τις πούλησε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής εκδήλωσης στη βόρεια περιοχή της Πολλάρα.

Μέχρι τώρα η μεγαλύτερη πέτρα Τανζανίτη που είχε βρεθεί ήταν 3,3 κιλών.

«Αυτό είναι το όφελος των μικρών ανθρακωρύχων και αυτό αποδεικνύει ότι η Τανζανία είναι πλούσια», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

«Θέλω να φτιάξω ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολείο. Θέλω να χτίσω αυτό το σχολείο κοντά στο σπίτι μου. Υπάρχουν πολλοί φτωχοί εδώ γύρω που δεν μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου εκατομμυριούχου.

«Δεν είμαι μορφωμένος, αλλά μου αρέσουν τα πράγματα να λειτουργούν με επαγγελματικό τρόπο. Έτσι θα ήθελα τα παιδιά μου να διευθύνουν την επιχείρηση επαγγελματικά», συμπλήρωσε.

Μερικοί ανθρακωρύχοι μικρής κλίμακας, όπως ο κ. Λάιζερ, αποκτούν κυβερνητικές άδειες για να αναζητήσουν τον Τανζανίτη, αλλά η παράνομη εξόρυξη είναι διαδεδομένη ειδικά κοντά σε ορυχεία που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή