Πώς εξηγεί ο στρατός την «ανάδυση» βάρκας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε λίμνη της Καλιφόρνια

Η βάρκα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης και στις παραλίες του εξωτερικού, άρχισε να αναδύεται από τα ρηχά της λίμνης Σάστα το περασμένο φθινόπωρο
.
.
Courtesy Shasta-Trinity National Forest

Η μείωση της στάθμης των υδάτων σε όλη τη Δύση εξαιτίας της ξηρασίας αποκάλυψε μια ακόμα έκπληξη.

Ονομάστηκε «Ghost Boat» και πρόκειται για το σκουριασμένο κουφάρι μιας βάρκας Higgins του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ανακαλύφθηκε στη λίμνη Σάστα στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της δασικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Η βάρκα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης και στις παραλίες του εξωτερικού, άρχισε να αναδύεται από τα ρηχά της λίμνης Σάστα το περασμένο φθινόπωρο. Η στάθμη της θάλασσας έπεσε αρκετά χαμηλά φέτος ώστε να ανασκαφεί πλήρως το σκάφος, αναφέρει ο Guardian.

Αλλά το πώς κατέληξε στον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της Καλιφόρνιας, θαμμένο στα βάθη για δεκαετίες, είναι άγνωστο.

«Οι συνθήκες της βύθισής του παραμένουν ένα μυστήριο», έγραψαν σε ανάρτησή τους στο Twitter αξιωματούχοι της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Το σκάφος φέρει την ένδειξη «31-17», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ανήκε στο μεταγωγικό πλοίο USS Monrovia κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο για τον στρατηγό Τζορτζ Πάττον κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Σικελία το 1943, όπως ανέφερε η Δασική Υπηρεσία.

«Ο Αϊζενχάουερ βρισκόταν επίσης σε αυτό το πλοίο εκείνη την εποχή και παρέμεινε για έξι ακόμη εισβολές της D-Day στον Ειρηνικό», ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην ανάρτηση, σημειώνοντας ότι φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή στην Ταράουα και ότι «βυθίστηκε σε ρηχά νερά κατά τη διάρκεια αυτής της εισβολής», αλλά αργότερα διασώθηκε.

.
.
Shasta-Trinity National Forest

Οι συνθήκες ξηρασίας στις δυτικές ΗΠΑ έχουν οδηγήσει και σε άλλες ανακαλύψεις. Τον Ιούλιο, ένα άλλο πλοίο «αναδύθηκε» στη λίμνη Mead της Νεβάδα λόγω της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων εν μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας. Το πλοίο βρισκόταν τόσο βαθιά κάτω από την επιφάνεια που η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου έστειλε δύτες να το αναζητήσουν το 2006.

Εν τω μεταξύ, η ξηρασία αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, ωθούμενη από την κλιματική κρίση, η οποία έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους υδάτινους πόρους.

Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Πληροφοριών (NCEI) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (NOAA) «η τρέχουσα πολυετής ξηρασία στις Δυτικές ΗΠΑ είναι η πιο εκτεταμένη και έντονη ξηρασία στην 22χρονη ιστορία του Παρατηρητήριο Ξηρασίας των ΗΠΑ».

Δημοφιλή