ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/07/2018 18:54 EEST | Updated 16/07/2018 19:39 EEST

Πως λειτουργούσε το «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών στην πλατεία Αμερικής

Eurokinissi

Στο «ξήλωμα» κυκλώματος που είχε στήσει «πρατήρια» διακίνησης ναρκωτικών στην πλατεία Αμερικής προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή και σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 28 συλλήψεις, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα 11 άτομα. Εντύπωση προκαλεί ότι πρόκειται για διακινητές από πάρα πολλές διαφορετικές χώρες: Γκάνα, Κένυα, Βουλγαρία, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Αλγερία, Σουδάν, Μάλι, Ρουάντα, Αλβανία, Τανζανία, Κονγκό, Νιγηρία, Ερυθραία, Καμερούν, Συρία και Ιράν.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία από πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό που ελήφθη κατόπιν διατάξεων και βουλευμάτων που εκδόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό επετεύχθη η «χαρτογράφηση» της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, στο κέντρο της Αθήνας και ταυτοποιήθηκαν, με τη χρήση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, πάνω από 800 αγοροπωλησίες ναρκωτικών ουσιών.

Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης, κατανεμημένα σε δύο υποομάδες, δρούσαν τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου, προμηθεύοντας συστηματικά με ναρκωτικές ουσίες όλο το 24ωρο, περίπου 300 τοξικομανείς την ημέρα.

Επίσης, διατηρούσαν διακριτούς ρόλους, καθώς κάποια από τα μέλη της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με το ρόλο του διακινητή, του «τσιλιαδόρου» ή του ταμία, ενώ κάποια άλλα αναλάμβαναν την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας κατασχέθηκαν 30 αυτοσχέδιες συσκευασίες ηρωίνης, 40 κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 500 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.