Πώς συνδέεται η ελληνορωσική κρίση με το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Πώς συνδέεται η ελληνορωσική κρίση με το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ
ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images

Το νέο επεισόδιο στην διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας - Μόσχας με τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ρωσία για έναν ακόμη Έλληνα αξιωματούχο, τον διευθύντή του γραφείου του Νίκου Κοτζιά, είναι μόνον η κορυφή ενός παγόβουνου.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτός ο γύρος θα κλείσει εδώ. Στην γλώσσα της διπλωματίας, οι δύο απελάσεις Ελλήνων ως ”αντίποινα” για τις απελάσεις δύο διπλωματών της ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, λέγεται ”ισοπαλία”.

Κάθε πλευρά θα αμφισβητήσει τα επιχειρήματα της άλλης. Ωστόσο, λογικά δεν θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό το επίπεδο.

Το παγόβουνο είναι μεγάλο, όμως. Δεν πρόκειται να λιώσει εύκολα και γρήγορα.

Κάτω από την επιφάνεια, κρύβεται μία στρατηγική διαφωνία.

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους στην προσπάθεια για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, με αντικείμενο την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.

Εάν στα Σκόπια βγάλει ”ναι” το δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου για χρήση erga omnes του ονόματος ”Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει. Ακόμα και με το ρίσκο να ”σπάσει” ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ο Πάνος Καμμένος και τα στελέχη του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ”ζυγίσει” την προοπτική ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως αυτή θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Στον αντίποδα, η Μόσχα θεωρεί ότι η Αθήνα εξυπηρετεί τα νατοϊκά συμφέροντα και διευκολύνει την διεύρυνση της σφαίρας επιρροής των Αμερικανών στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι μία παραδοχή βαριά για την ρωσική εξωτερική πολιτική, με μεγάλο γεωστρατηγικό κόστος.

Με αυτά τα δεδομένα, η 30η Σεπτεμβρίου εξελίσσεται σε ορόσημο για την αναδιάταξη συσχετισμών συνολικά στην περιοχή μας.

Το ”ναι” ή το ”όχι” των γειτόνων μας στο δημοψήφισμα δεν αναφέρεται μόνο στο όνομα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και το κόμμα του διατυπώνουν ένα πολύ ευρύτερο ερώτημα - επιμένοντας ότι το δημοψήφισμα δεν γίνεται για το όνομα της χώρας.

Στις αφίσες, στα αυτοκόλλητα και στα σημαιάκια που κυκλοφορούν στις συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα, το σύνθημα είναι ”Ναι στο ΝΑΤΟ” ή ”Ναι στην ΕΕ” - όχι ”Ναι στο Βόρεια Μακεδονία”...

Και το ”άρωμα” της καμπάνιας είναι ολίγον...χολυγουντιανό, όπως οι φωτογραφίες ‘selfie’ του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ με χαμογελαστές fans του ”Ναι”. Τυχαίο;

Ognen Teofilovski / Reuters

Δημοφιλή