ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/07/2018 08:44 EEST | Updated 17/07/2018 09:09 EEST

Σε νέο επίπεδο η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Max Ryazanov via Getty Images

Σε νέο επίπεδο φαίνεται να εισέρχεται η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά και τις καταγγελίες του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, περί «Ελλήνων επιχειρηματιών», θετικά προσκείμενων απέναντι στη Ρωσία, που φέρονται να έχουν πληρώσει για υποκίνηση βίαιων ενεργειών στην ΠΓΔΜ, με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζάεφ προέβη στις δηλώσεις αυτές στην ιστοσελίδα Buzzfeed News, η οποία προέβη σε δημοσίευμα, όπου υποστηρίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης εμπλέκεται στην υπόθεση, παρέχοντας χρηματοδότηση άνω των 350.000 δολαρίων για τον «εκτροχιασμό» του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Το Buzzfeed επικαλείται έγγραφα του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών που είδε το Organized Crime and Corruption Reporting Project («Investigative Reporting Lab Macedonia), με το οποίο συνεργάζεται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έγγραφα αυτά υποδεικνύουν πληρωμές σε ρευστό στα σύνορα, καθώς και μεταφορές χρημάτων που «ενδεχομένως να είναι ευκολότερο να εντοπιστούν».

Από πλευράς του, ο όμιλος Σαββίδη διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα: «Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται η απάντηση της Μόσχας σχετικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει καλέσει για ενημέρωση τους Έλληνες ανταποκριτές. Υπενθυμίζεται πως η ρωσική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για «συμμετρική απάντηση», ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε υποστηρίξει πως πίσω από την απόφαση απέλασης και απαγόρευσης εισόδου των Ρώσων διπλωματών βρίσκεται η Ουάσινγκτον, προκαλώντας την αντίδραση ελληνικών διπλωματικών πηγών. Σε παρεμφερές κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που είπε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την γραμμή άλλων χωρών της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, στη βάση του αναπόδεικτου «πολύ πιθανού», χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία. Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε δημόσια την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αίσθηση προκάλεσε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι η Αλεξανδρούπολη έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρωσικών δραστηριοτήτων με σκοπό την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή και την υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών.