Πώς θα αποφύγετε το τζετ λαγκ της πολύωρης πτήσης

Μια καθόλου ευχάριστη εμπειρία που μπορεί να κοστίσει ολόκληρο το ταξίδι.

Το τζετ λαγκ ή αλλιώς η αναταραχή του οργανισμού που βιώνουμε όταν ταξιδεύουμε πολλές ώρες και περνάμε από μια χρονική ζώνη στην άλλη, μπορεί να επηρεάσει μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το ταξίδι. Μερικά από τα συμπτώματα του τζετ λαγκ είναι η συνεχής κόπωση, η υπνηλία ή αϋπνία, η έλλειψη συγκέντρωσης, ο πονοκέφαλος και η υπερένταση που μπορούν να «καταστρέψουν» τη διαμονή σε μια ξένη χώρα.

«Στο τζετ λαγκ, το σώμα μας μπερδεύεται όσον αφορά τους ρυθμούς του ύπνου και της αφύπνισης», λέει στο NBC News η ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου, Τζούλι Γκραντ.

Σίγουρα πρόκειται για μια άβολη κατάσταση είτε ταξιδεύουμε για διακοπές ή για κάποια επαγγελματική υποχρέωση. Στα θετικά νέα, υπάρχουν μερικά βήματα για να αποφύγουμε αυτή την ενοχλητική εμπειρία και αυτά είναι τα εξής:

Προσαρμογή στη νέα χρονική ζώνη

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την εφαρμογή μιας ρουτίνας πριν το ταξίδι, με το να αλλάξετε την ώρα κάποιων καθημερινών συνηθειών σας και να τις προσαρμόσετε στην τοπική ώρα του επερχόμενου προορισμού σας.

Στο αεροπλάνο

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε όταν θα φτάσετε στην ξένη χώρα είναι να είστε κουρασμένοι. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, αλλάξτε την ώρα στο ρολόϊ σας στη νέα ώρα του προορισμού σας. Θα κάνει την ψυχική και σωματική «μεταβολή» ευκολότερη.

Αξεσουάρ που θα σας βοηθήσουν στον ύπνο

Τα κατάλληλα αξεσουάρ που θα σας βοηθήσουν στον ύπνο κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μαντήλι, μια κουβέρτα, ένα μικρό μαξιλαράκι, μάσκα ύπνου, ωτοασπίδες ή ακουστικά και μουσική που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Στον προορισμό

Οταν φτάσετε στον προορισμό σας, ανεξαρτύτου ώρας, ακολουθήστε τη φυσική δραστηριότητα εκείνης της στιγμής. Για παράδειγμα, αν φτάσετε νύχτα, τότε πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο, ενώ αν φτάσετε τη μέρα, προσπαθείστε να παραμείνετε ξύπνιοι και ξεκινήστε τις ξενγήσεις. Ετσι θα προσαρμοστείτε ευκολότερα και πιο γρήγορα.

Στην επιστροφή

Στην πτήση της επιστροφής, προσαρμόστε το βιολογικό σας ρολόϊ στις συνήθειες που είχατε πριν ταξιδέψετε από την χώρα όπου ζείτε, ώστε να μπορέστε να προλάβετε την επιπλέον κούραση του αεροπλάνου. Αποφύγετε το αλκοόλ και ξεκουραστείτε πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο.

Πηγή: NBC News