Πώς θα διαμορφωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στις Σπέτσες

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική ολοκλήρωσε τη μελέτη αναπλάσεων στους πρώτους 6 από τους 18 κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Σπετσών.
ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής, η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» ολοκλήρωσε, τη μελέτη αναπλάσεων στους πρώτους 6, από τους 18 κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Σπετσών, που έχει αναλάβει με τη σχετική Προγραμματική Σύμβαση.

Η μελέτη περιλαμβάνει την πρόβλεψη πλακοστρώσεων, φυτεύσεων, διευθέτηση των θέσεων των κάδων απορριμμάτων του Δήμου, όπως και τον απαραίτητο αστικό εξοπλισμό (κάδοι μικροαπορριμμάτων, φωτιστικά σώματα, καθιστικά, ποδηλατοστάτες, κ.α.) ο οποίος έχει επιλεγεί κατάλληλα για να δώσει ενιαίο χαρακτήρα στην παρέμβαση, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί κάθε χώρο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Όλος ο σχεδιασμός έχει στόχο τη βιοκλιματική αναβάθμιση του μικροκλίματος ενώ έχουν ληφθεί υπόψη οι κανόνες προσβασιμότητας για όλους.

ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Τα έξι σημεία που παραδόθηκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης της μελέτης, είναι τα εξής:

Υπαπαντή

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τόσο την ανάδειξη του περίβολου της εκκλησίας, όσο και τη διαμόρφωση μίας γειτονικής έκτασης που λειτουργεί σαν υπολειπόμενος χώρος από τις κατοικίες, όχι αμελητέας έκτασης.

Πλατεία Ιατρείου

ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Σε απόσταση 80 μέτρων από την περιοχή της Υπαπαντής βρίσκεται η πλατεία Ιατρείου όπου η παρέμβαση έχει στόχο να δημιουργηθεί μία ενιαία διαμορφωμένη επιφάνεια ικανή να παραλάβει τον εορτασμό εκδηλώσεων.

Εισόδια

ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Μετά την πλατεία Ιατρείου συναντάμε την περιοχή παρέμβασης των Εισοδίων. Πρόκειται για ένα σημείο συμβολής δρόμων που αποτελεί πέρασμα για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου που απέχει μικρή απόσταση, και γι’ αυτό έχει προβλεφθεί η κερκιδωτή διαμόρφωση καθιστικών, προσαρμοσμένη στο πρανές από την πλευρά του δρόμου, για την συνάθροιση και αναψυχή των μαθητών.

Μαργαρίτα

Στη συνέχεια του περιπάτου στον οικισμό των Σπετσών βρίσκεται η περιοχή επέμβασης Μαργαρίτα. Η περιοχή δεν αποτελεί μέρος του κεντρικού οικιστικού ιστού και έχει μάλλον χαρακτήρα περιαστικό.

Μιμόζα

Με κατεύθυνση νότια από την περιοχή της Μαργαρίτας, συναντούμε την περιοχή της Μιμόζας που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα με εκείνα της Μαργαρίτας. Βρίσκεται και εκείνη πιο απομακρυσμένη από το κύριο συνδετικό ιστό του οικισμού των Σπετσών, σε περιοχή περιαστικού χαρακτήρα όπου συνυπάρχουν η χρήση της κατοικίας, του τουρισμού αλλά και άλλες υπηρεσίες.

Άγιοι Απόστολοι

Η τελευταία περιοχή επέμβασης είναι η πλατεία γύρω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Σε αυτό το σημείο, ως βασική αρχή σχεδιασμού θεωρήθηκε η ικανοποίηση των αναγκών του ναού και των επισκεπτών του.
Για την καλύτερη κατανόηση των σημείων παρέμβασης ακολουθούν φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τρισδιάστατα τον χώρο, έτσι ώστε να μπορούμε να τον αντιληφθούμε καλύτερα.

ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Δημοφιλή