Πώς θα κάνετε το διάβασμα κάτι περισσότερο από μια απλή συνήθεια

Συμβουλές από βιβλιοφάγους σε βιβλιολάτρεις
Eva Katalin Kondoros via Getty Images

Αν αγαπάτε το διάβασμα, αλλά δεν βρίσκετε πάντα τον χρόνο για να ξεκουραστείτε παρέα με το αγαπημένο σας βιβλίο και έχετε θέσει ως στόχο να διαβάζετε περισσότερο τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, μην ανησυχείτε.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές από ειδικούς και βιβλιοφάγους, που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τον στόχο σας, να προγραμματίσετε τον χρόνο σας και να κάνετε το διάβασμα κάτι περισσότερο από μια απλή συνήθεια.

«Είναι δύσκολο να δημιουργήσετε μια οποιαδήποτε συνήθεια αν δεν απολαμβάνετε ή τουλάχιστον εκτιμάτε το σημείο εστίασής της. Αν επιθυμείτε να διαβάσετε, διαβάστε πράγματα που σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε. Η διαδικασία γίνεται πιο ευχάριστη», λέει η Allyson Lewis, σύμβουλος διαχείρισης χρόνου και παραγωγικότητας.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Αμερικανικής βιβλιοθήκης Jim Neal προτείνει για αρχή να διαβάζετε τις κριτικές των βιβλίων ώστε να διευκολυνθείτε στην επιλογή του είδους των βιβλίων που πρέπει να αναζητήσετε.

Αν ήδη γνωρίζετε ποια είδη προτιμάτε να διαβάζετε, αλλά παρόλα αυτά χρειάζεστε προτάσεις, μπορείτε να επισκεφτείτε πάμπολλες κοινότητες του Instagram και του Facebook με κριτικές, νέες προτάσεις και φωτογραφίες εξωφύλλων που θα σας κάνουν να θέλετε να ξεκινήσετε το διάβασμα αμέσως.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε συζητήσεις γύρω από το βιβλίο και γενικά η γνωριμία με άλλους «βιβλιοφάγους», θα κάνει το διάβασμα μια ευχάριστη δραστηριότητα. «Είναι ωραίο να συμμετέχετε σε συζητήσεις βιβλίων και να πηγαίνετε σε παρουσιάσεις νέων εκδόσεων καθώς η ενθάρρυνση του να διαβάσουν πολλοί, είναι απολαυστικό και ένα καλό κίνητρο για διάβασμα», λέει η Warda Hamza, μέλος της κοινότητας του Bookstagram.

Τέλος, μικρές λεπτομέρειες όπως το να βρείτε το ιδανικό μέρος στο σπίτι ή σε κάποια καφετέρια όπου θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να διαβάσετε ή και η ώρα της ημέρας που διαβάζετε,παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.