Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας με το σύστημα «click away» - Τα τρία βήματα

Αναλυτικά η διαδικασία και τι πρέπει να προσέξουν πελάτες και καταστηματάρχες.
NurPhoto via Getty Images

Το «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα εξυπηρέτησης των καταναλωτών χωρίς την μεσολάβηση courier. Τώρα επιστρατεύεται όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης για να αντιμετωπιστεί αφενός το φαινόμενο καθυστερήσεων στις παραδόσεις που παρατηρείται τελευταία αλλά και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τα εμπορικά καταστήματα τις ημέρες των γιορτών, όπως στο εξωτερικό.

Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα σύμφωνα με τους κανόνες που ανακοίνωσε ο Υπουργός:

1. Γίνεται ηλεκτρονική (από τη ιστοσελίδα του καταστήματος) ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος. Μπορεί να γίνει και προπληρωμή.

Hellenic Goverment
Hellenic Goverment
Hellenic Goverment

2. Ορίζεται ραντεβού για την παραλαβή του προϊόντος από το κατάστημα. Σε κάθε περίπτωση αυτή θα γίνεται εκτός του καταστήματος όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής για όσους καταναλωτές δεν έχουν ήδη πληρώσει ηλεκτρονικά.

Hellenic Goverment
Hellenic Goverment
Hellenic Goverment

3. Με το αποδεικτικό παραγγελίας ή/και πληρωμής παραλαμβάνεται το προϊόν από τον ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Όπως σημείωσε ο κ.Γεωργιάδης, έξω από το κατάστημα θα μπορούν να είναι μόνο 9 πελάτες και σε απόσταση 2μ μεταξύ τους.

Για να μεταβούν στο κατάστημα θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους sms ή αποδεικτικό σχετικά με την παραγγελία και τον ορισμένο χρόνο παραλαβής του.

Hellenic Goverment
Hellenic Goverment
Hellenic Goverment

«Η μέθοδος του «click away» θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα, να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του και του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά στις διαφορές στους όρους «e-shop» και «e-commerce» αντίστοιχα, ενώ ο κάθε όρος έχει δικό του ορισμό και είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

• Tι είναι E-shop;

Ένα e-shop ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ”ο τόπος” όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα.Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να ”επισκέπτονται” από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο internet από το κινητό ή τον φορητό υπολογιστή τους.

• Τι είναι E-commerce;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-commerce), το οποίο επίσης αναφέρεται ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), αποτελεί την μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (ή eshop). Είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών , που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων για τις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για πολλούς είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Δημοφιλή