ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/07/2018 17:16 EEST

Πρέσβης της ΕΕ στην Ουάσιγκτον ο πρώην υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης

Eurokinissi

Νέος πρέσβης της Ευρωπαϊκής στην Ουάσιγκτον αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης από τον Νοέμβριο. Ο 56χρονος Ελληνας πολιτικός, ο οποίος από το 2013 είναι ειδικός εντεταλμένος της Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα βρεθεί στην υψηλότερη διπλωματική θέση της Ε.Ε., την πλέον ενδιαφέρουσα στιγμή για τις διατλαντικές σχέσεις, λόγω του τεταμένου κλίματος με την Ουάσιγκτον.

Τον κ. Λαμπρινίδη πρότεινε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι προς αντικατάσταση του Ιρλανδού πρέσβη Ντέβιντ Ο’ Σάλιβαν, ενώ ο επίσημος διορισμός του αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος ασχολείται με την πολιτική από το 1994, ξεκινώντας ως ειδικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου κατά το διάστημα 1994-1996. Το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

 

Την περίοδο 2004-2009 υπήρξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών για έξι μήνες το 2011 και το 2012 επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όπου και διορίστηκε πρώτος ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ο κ. Λαμπρινίδης δεν είναι ξένος στις ΗΠΑ, καθώς, εκτός από τις σπουδές του σε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Amherst College και το πτυχίο Νομικής που πήρε από το Yale Law School, εργάστηκε από το 1988 έως και το 1993 ως δικηγόρος στην Oυάσιγκτον στην εταιρεία Wilmer, Cutler & Pickering με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και στις διεθνείς διαιτησίες.

 

Kατά τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο ανέλαβε σειρά από διαπραγματεύσεις με τις HΠΑ, όπως αυτή για την ανταλλαγή πληροφοριών επιβατών, αλλά και τραπεζικών δεδομένων.

(Με πληροφορίες από την Καθημερινή)