ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2019 08:37 EEST | Updated 16/04/2019 08:37 EEST

Πριν το Πάσχα στην Βουλή η ρύθμιση των 120 δόσεων

Αυτόματα στη ρύθμιση όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

wragg via Getty Images

Πριν από το Πάσχα επιθυμεί η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και τον νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία με έως και 120 δόσεις, όπως και αυτόν για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία είναι έτοιμο και προβλέπει μόνο εισοδηματικά κριτήρια και υπολογισμό του αριθμού των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής.  Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018, ενώ το περιθώριο για την ένταξη θα είναι έως τα τέλη  Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα όσοι οφειλέτες έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα εντάσσονται αυτόματα στη ρύθμιση χωρίς να υπάρχει κανένας «κόφτης».  Αντίθετα για όσους το εισόδημα τους υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια. 

Ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται με έναν αλγόριθμο ο οποίος θα συνυπολογίζει το ύψος της οφειλής μαζί με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.  Δηλαδή για φορολογούμενο ο οποίος έχει οφειλή 10.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει με 100 δόσεις των 100 ευρώ η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι η δόση δεν θα ξεπερνά το 8% του ετήσιου εισοδήματος του.

Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι το ποσό της δόσης θα αυξάνεται αναλογικά με το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη. Για παράδειγμα  φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ που χρωστά 8.000 ευρώ, θα πρέπει να αποπληρώσει την οφειλή του δίνοντας το χρόνο 2.400 ευρώ ή το 12% του ετήσιου εισοδήματος του. 

Στον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων και του ποσού για τη μηνιαία καταβολή θα παίζει ρόλο και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του. Το ποσοστό εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα θα περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Με την ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα διαγράφεται το 85% της οφειλής από προσαυξήσεις και τόκους εξαιτίας της εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ θα «κουρεύεται» το το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. Ωστόσο, η εξόφληση της οφειλής με τη ρύθμιση των έως και 120 δόσεων θα επιβαρύνεται με  ετήσιο επιτόκιο το οποίο ορίζεται στο 8,76%.

Προϋπόθεση για την ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή να έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κλπ.

Sponsored Post