Απειλές Τσαβούσογλου για αμφισβήτηση κυριαρχίας στα νησιά: Σκληρή απάντηση από ΥΠΕΞ

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών θέτει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
via Associated Press

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκ νέου, προσθέτοντας πως αν δεν αλλάξει κάτι, η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο TRT Haber τόνισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών κι επισημαίνοντας ότι τα νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν. «Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του ’60», είπε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα παρακολουθεί το θέμα, θα κάνει τις «τελευταίες της προειδοποιήσεις» και, σε περίπτωση που η Ελλάδα «δεν αλλάξει στάση» τότε «είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι».

Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους», τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και προσθέτει: «Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.

«Η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού αυτού», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου και σημειώνει: «Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο ”μνημόνιο”. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ