Προοπτικές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο το Σαββατοκύριακο

Συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου και της Θεανώς Φωτίου με τους Θεσμούς
Eurokinissi

Πίστη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο Σαββατοκύριακο εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες και μιλούν για πολύ καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις. «Φαίνεται ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) το Σάββατο», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει την ανταλλαγή κειμένων προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Οι Θεσμοί έδωσαν στην ελληνική πλευρά σχέδιο επικαιροποιημένου μνημονίου το οποίο τους επιστράφηκε αφού πρώτα είχαν σημειωθεί τα σημεία διαφωνίας. Από αυτή την ανταλλαγή κειμένων οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στο τελικό σχέδιο επικαιροποίησης του μνημονίου, έστω και αν θα παραμένουν σημεία διαφωνίας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τις επόμενες ώρες έως και το Σάββατο οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν ένα μαραθώνιο επαφών, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και να περιορίσουν τις διαφωνίες στο ελάχιστο. Εάν επιτευχθεί ο στόχος τότε είναι πολύ πιθανό κατά τη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο της τρίτης αξιολόγησης.

Συγκλίσεις και διαφορές

Από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών έγινε σαφές ότι οι δανειστές δεν εγείρουν θέμα επιπλέον μέτρων για το 2018. Οι αρχικές αμφιβολίες τις οποίες είχαν εκφράσει οι δανειστές, κόπασαν όταν επιβεβαιώθηκε ότι προκύπτει δημοσιονομικός χώρος 320 εκατ ευρώ εξαιτίας της επισκόπησης δαπανών (spending review). Αυτή η εξοικονόμηση ενισχύει τα επιχειρήματα της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθεί μειωμένος ο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Όπως ανέφερε η πηγή του ΥΠΟΙΚ η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί το Σάββατο καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να οδεύσει σε άλλες δράσεις.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα 240 εκατ. ευρώ της εξοικονόμησης δαπανών, είπε ότι θα πάνε για κοινωνικές δράσεις οι οποίες θα εξειδικευτούν σήμερα σε ραντεβού που θα έχει η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, με τους Θεσμούς.

Πρόθεση των δύο πλευρών είναι να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις το αργότερο το Σάββατο, ώστε στη συνέχεια οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών να προχωρήσουν στη συγγραφή των απαιτούμενων κειμένων, προκειμένου να τα παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρα.

Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα των επόμενων ωρών είναι ιδιαίτερα γεμάτο προκειμένου να κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα το «μενού» των σημερινών συναντήσεων περιλαμβάνει κοινωνική πρόνοια, συντάξεις, δημοσιονομική διαχείριση, αγορές προϊόντων , ιδιωτικοποιήσεις κα ενέργεια.

Δημοφιλή