Προσεχώς ο “Barista” δέχεται και Bitcoin!

Προσεχώς ο “Barista” δέχεται και Bitcoin!
tataks via Getty Images

Η αγαπημένη συνήθεια του Έλληνα- ο καφές σε πακέτο - ίσως σύντομα αποκτήσει ένα «άρωμα τεχνολογίας». Πώς θα μας φαινόταν αν αντί για τα δυσεύρετα «ψιλά», πληρώναμε για το αγαπημένο μας ρόφημα σε κρυπτονομίσματα;

Μία νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη διεθνή εταιρία αυτόματων πωλητών iVend και της GoByte θα επιτρέπει στα μηχανήματα της πρώτης να ολοκληρώνουν ταχύτατα και με διαφάνεια πληρωμές σε κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα μέσω Bitcoin και Litecoin.

Η GoByte είναι ένα νέο Blockchain project που στοχεύει στην αναμόχλευση την αγοράς κρυπτονομισμάτων. Βασίζεται στο νόμισμα Dash στοχεύοντας στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τους εμπόρους. Η χρησιμοποιούμενη master-node τεχνολογία, παρέχει σχεδόν αυτόματες, ασφαλείς και ανώνυμες πληρωμές. H τεχνολογία αυτή πέρα από το να κρατά αντίγραφο του Blockchain σε real-time ενέχει κάποιες πρόσθετες λειτουργίες, όπως η αυξημένη ιδιωτικότητα και ταχύτητα των συναλλαγών, η συμμετοχή στη διακυβέρνηση και τη ψηφοφορία και επιτρέπει διαδικασία προϋπολογισμού στα κρυπτονομίσματα.

Στόχος τους είναι να «χτίσουν» την τεχνολογία Blockchain γύρω από την πραγματική οικονομία και να αναζωογονήσουν το πραγματικό όραμα της δημιουργίας των κρυπτονομισμάτων, που δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως κρυπτονόμισμα νοείται μία μορφή ηλεκτρονικού χρήματος σχεδιασμένου με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ασφαλές και, σε πολλές περιπτώσεις, ανώνυμο μέσω της κρυπτογράφησης. Πρόκειται για μία τεχνική που χρησιμοποίησε στοιχεία της μαθηματικής θεωρίας και της επιστήμης των υπολογιστών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη διασφάλιση της μετακίνησης δεδομένων και πληροφοριών. Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση των επικοινωνιών, της πληροφορίας και των διαδικτυακών συναλλαγών. Συνεπώς, τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν στους χρήστες τη διενέργεια ασφαλών πληρωμών, χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών, αφού οι συναλλαγές συμβαίνουν απευθείας μεταξύ ατόμων.

Κάθε φορά που το άτομο πραγματοποιεί μία συναλλαγή κρυπτονομισμάτων – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας κεφάλαια αποθηκευμένα στο «πορτοφόλι» του/ της για να στείλει Bitcoin σε κάποιον άλλον – η συναλλαγή καταγράφεται σε ένα ψηφιακό αρχείο που καλείται Blockchain, μοναδικό για κάθε νόμισμα, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους επαλήθευσης των συναλλαγών.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά διακρίνονται στην νέα υπηρεσία, όπως και επιπρόσθετα όπως τη βοήθεια στο χρήστη να διαχειρίζεται τα κεφάλαια στο «πορτοφόλι» του, την παρακολούθηση των τιμών των νομισμάτων στην αγορά και να λαμβάνει ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για τις συναλλαγές του.

Η χρήση τέτοιων συσκευών με κρυπτονομίσματα διαφοροποιείται μόνο στην εισαγωγή ενός εμφανιζόμενου QRcode και ενός κλικ στο smartphone.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Coin ATM, ο αριθμός των Bitcoin ATΜs τετραπλασιάστηκε σε ένα χρόνο και εξακολουθεί να αυξάνει. Απόρροια του παραπάνω είναι η δήλωση του CEO του Project ότι η επιτυχία του θα βασιστεί στην αποδοχή των έμπορων.

Αν και η χρήση κρυπτονομισμάτων για την αγορά ενός ποτηριού καφέ μπορεί να φαντάζει μικρό βήμα, η αποδοχή τόσο από τους έμπορους όσο και από το κοινό στην καθημερινή τους ζωή θα επιβεβαιώσει μία από τις χρήσεις των κρυπτονομισμάτων ως μέθοδο συναλλαγών.

Δημοφιλή