ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/03/2020 12:50 EET | Updated 05/03/2020 13:08 EET

Η Τουρκία στέλνει 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα

Με σκοπό να εμποδίσει την απώθηση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές.

picture alliance via Getty Images

Η Τουρκία αναπτύσσει 1.000 πλήρως εξοπλισμένα μέλη των ειδικών αστυνομικών της δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με την Ελλάδα για να σταματήσει την απώθηση των μεταναστών προς την επικράτειά της, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστηρίζοντας ότι 164 μετανάστες έχουν τραυματιστεί από τις ελληνικές αρχές.

Τα σχόλια του Σοϊλού έρχονται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Αγκυρας και της Αθήνας, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην συμμορφώνεται πλέον με την προσφυγική συμφωνία του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Αγκυρα έχει φτάσει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές ότι πυροβολούν και τραυματίζουν μετανάστες κοντά στα σύνορα. Η Αθήνα το απορρίπτει κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η τουρκική αστυνομία βοηθά τους μετανάστες να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βορειοδυτική συνοριακή επαρχία της Αδριανούπολης, ο Σοϊλού δήλωσε: «Τραυμάτισαν 164 άτομα και προσπάθησαν να προωθήσουν 4.900 άτομα πίσω στην Τουρκία [...] Αναπτύσσουμε 1.000 ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα [...] για να αποτρέψουμε αυτή την απώθηση».

Παράλληλα, η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες της με τη Συρία για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, εκτός αν τερματισθεί η βία που συνεχίζεται εκεί.

«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του (συριακού) καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», προειδοποίησε ο Σοϊλού.

«Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Σοϊλού, υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».

Την ίδια ώρα, υπάρχουν καταγγελίες ότι η τουρκική πλευρά απαγόρευσε στους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ στην ελληνοτουρκική μεθόριο, όπου διαδραματίζονται ραγδαίες εξελίξεις με τους μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 24ωρα.

(με πληροφορίες από Reuters)