Δεκατρείς πρόσφυγες επιστρέφουν από την Μυτιλήνη στην Τουρκία

Σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Eurokinissi

Συνολικά 13 άτομα, 12 άνδρες και μια γυναίκα έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν την Πέμπτη από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το λιμάνι του Δικελί σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ας σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου, σε εφαρμογή της κοινής αυτής δήλωσης, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 126 άνθρωποι των οποίων απορρίφθηκαν σε δεύτερο βαθμό είτε αποσύρθηκαν τα αιτήματα ασύλου.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί πως οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο 24ωρο προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι μηδενικές. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, από το πρωί της Τετάρτης 04/03 έως σήμερα το πρωί της Πέμπτης 05/03, δεν υπήρξε καμία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων αλλά ούτε κάποια αποβίβαση λέμβου με μετανάστες σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Χίος: Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 9 για μεταφορά αλλοδαπών

Την ίδια ώρα, ένας Σομαλός, ένας Σύρος και ένας Αφγανός κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου και παράβαση του νόμου περί μεταφοράς αλλοδαπών. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, ο καθένας στην βάρκα που επέβαινε προκάλεσε το ναυάγιο της σκίζοντάς την με μαχαίρι, προκειμένου να υποχρεωθούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να περισυλλέξουν τους επιβαίνοντες και να τους μεταφέρουν στη Χίο. Βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου σε βάρος εννέα ατόμων που είχαν συλληφθεί κατά την άφιξη μεταναστών και προσφύγων με βάρκα στις ακτές της Χίου την περασμένη Κυριακή 1 Μαρτίου.

Αλλοι έξι κατηγορούνται κατά περίπτωση για αντίσταση και απείθεια στα όργανα του Λιμενικού Σώματος. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά παραμένουν μαζί με τους άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί μετά την 1η Μαρτίου και θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης στο εσωτερικό της Ελλάδας με προοπτική να απελαθούν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα