500.000 πρόσφυγες το χρόνο «δηλώνει» πως μπορεί να απορροφήσει η Γερμανία. Πρωτοβουλίες σε ΗΠΑ, Βραζιλία

500.000 πρόσφυγες το χρόνο «δηλώνει» πως μπορεί να απορροφήσει η Γερμανία τα προσεχή έτη
Flüchtlingstragödie in Budapest
Flüchtlingstragödie in Budapest
Rebecca Harms/Flickr

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η χώρα του είναι αρκετά σταθερή ώστε να μπορεί να δεχθεί μακροπρόθεσμα πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η Γερμανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή μεταναστών που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύω ότι σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε (στην εισροή) μισού εκατομμυρίου μεταναστών (ετησίως) για μερικά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, ίσως και περισσότερους», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα περίπου 800.000 μετανάστες.

Πάντως ο Γκάμπριελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας προκειμένου να εξοικονομηθούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεσμεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση να προσφέρει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Την Κυριακή το βράδυ οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισαν να περιλάβουν ένα ποσό ύψους 3 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 για τους μετανάστες. Παράλληλα τα κρατίδια και οι κοινότητες θα λάβουν επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να κηρυχθούν ασφαλείς χώρες προέλευσης το Κόσοβο, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, και να διευκολυνθούν οι ευκαιρίες για «νόμιμη μετανάστευση».

Οι αρνητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ

Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Στην περίπτωση που ο εμφύλιος πόλεμος φτάσει στην παραλιακή Λαττάκεια, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες μάχες, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού. Η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη. Επιπλέον μια περαιτέρω προέλαση του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αυξήσει το κύμα των προσφύγων, προειδοποίησε ο ντε Μιστούρα.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν στο Βερολίνο. Η Σουηδία μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες επιθυμούν να φτάσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόθυμες ΗΠΑ και Βραζιλία

Η Βραζιλία υποδέχεται τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική με «ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ. «Θα ήθελα να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβουμε τη θέση της κυβέρνησής μας όσον αφορά την υποδοχή ανθρώπων που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και θα ήθελαν να έρθουν να ζήσουν, να εργαστούν και να συμβάλουν στην ευημερία και την ειρήνη στην Βραζιλία» ανέφερε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSur.

Σημειώνεται πως η Βραζιλία έχει υποδεχθεί 1.700 Σύρους πρόσφυγες από το 2013, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή από το 2011 που άρχισε ο πόλεμος στην Συρία ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να διοργανώσει την υποδοχή 20.000 προσφύγων από την Συρία στους κόλπους της συριακής κοινότητας της Βενεζουέλας.

ΠαράλληλαεΕκατοντάδες Αμερικανών πολιτών προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν Σύρους μετανάστες στα σπίτια τους, λέγοντας σε ηλεκτρονική αναφορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όφειλαν να επιτρέψουν την είσοδο σε περισσότερους μετανάστες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου.

Σχεδόν 1.300 άτομα είχαν υπογράψει την αναφορά στον προοδευτικό ιστότοπο MoveOn.org μέχρι χθες, καλώντας τη κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στον αριθμό των Σύρων προσφύγων καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με αριθμούς-ρεκόρ αιτούντων άσυλο.

Οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 1.500 πρόσφυγες και ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξέταζε μια σειρά θέσεων για το θέμα.

Σύμφωνα με την αναφορά της οργάνωσης MoveOn, οι υπογράφοντες είναι οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, φοιτητές και φοιτήτριες, μεγαλύτερα ζευγάρια που τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι καθώς και άλλοι με χώρο στις κατοικίες τους για άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη βία στη Συρία.

Άλλοι όμως, παρότι προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ανησυχούσαν ότι μαζί με αυτούς που φεύγουν από τον πόλεμο μπορούν να έρθουν στις ΗΠΑ και εξτρεμιστές. «Κάνω την προσευχή μου να μην προσπαθήσει να μπεί κανένας τρομοκράτης που προσποιείται τον πρόσφυγα», έγραψε η Πάτι Πέρι από το Κράνμπερι Λέϊκ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή