Προσοχή στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό συνιστά ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί
SOOC

Απαιτείται ενότητα, προσήλωση στους στόχους, επαγρύπνηση και προσοχή στην διαπραγμάτευση στο Κυπριακό για απαλλαγή από την κατοχή και για ένα κράτος βιώσιμο και λειτουργικό, που να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία με τους Τουρκοκυπρίους, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, ενώ καθορίστηκε κοινωνικό δείπνο του ιδίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη navtex, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «βεβαιότατα και θα λαμβάνονταν υπόψη οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, εάν επρόκειτο περί συναντήσεως με ουσιαστικό περιεχόμενο». Πρόκειται, τόνισε, για μια απλή, χωρίς ατζέντα, συνάντηση, η οποία «επιβάλλεται για να διερευνήσουμε και να προβληματιστούμε πώς προχωρούμε πάρα πέρα». Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εκείνο που χρειάζεται η Κύπρος είναι ειρήνη και σταθερότητα, οι οποίες, επεσήμανε, «επιτυγχάνονται μέσα από τον διάλογο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, λέγοντας «δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακιντζί».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», μεταξύ άλλων επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον είχε διαβεβαιώσει προ τριετίας ότι δεν θα συνεχίζονταν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για χάρη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Οι δηλώσεις του Κυπρίου προέδρου έγιναν μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στα «Φυλακισμένα Μνήματα», με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα από την Αγγλική αποικιοκρατία, του 1955-59.

Αναφερόμενος στους αγωνιστές του 1955-59 ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρέδωσαν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, πρόσθεσε, «λάθη, ο διχασμός και η τουρκική βουλιμία έφεραν όσα βιώνουμε σήμερα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή