ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/03/2020 06:57 EET

Προσπάθεια στήριξης επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

Πέρα από τα μέτρα για τους εργαζόμενους, το οικονομικό επιτελείο σχεδίασε και συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.

EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
.

Πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση, παρουσίασε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πέρα από τα μέτρα για τους εργαζόμενους, το οικονομικό επιτελείο σχεδίασε και συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η δέσμη των μέτρων παροχής ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, στόχο έχουν τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο θεωρείται η χρηματοδότηση με 1 δισ. ευρώ των εταιρειών που πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊου. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης καθιερώνεται το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Στην ουσία πρόκειται για ένα κρατικό δάνειο προς τις επιχειρήσεις, το οποίο θα επιστραφεί στο μέλλον, εν μέρει ή στο σύνολό του, με χαμηλό επιτόκιο.

Η επιλογή των επιχειρήσεων, αλλά και το ύψος των χρημάτων που θα εισπράξουν, θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά είναι η πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις. Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και την αρμόδιες κοινοτικές αρχές.

Εκτός από την χρηματοδότηση του 1δις ευρώ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.

3. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020. Τα δύο αυτά μέτρα δημιουργούν τον αναγκαίο χρόνο στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες δανειακές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν και μετά την κρίση απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

4. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

5. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

6. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

7. Απλοποιούμε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.