ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/09/2018 21:05 EEST | Updated 09/09/2018 00:50 EEST

Πρώτη ανάλυση στην ομιλία Τσίπρα: Χωρίς «κορώνες» τύπου...«Go back madame Merkel»

Eurokinissi

Χωρίς «κορώνες» και μεγάλες εκπλήξεις, αφού οι εξαγγελίες ήταν λίγο-πολύ αυτό που περιμέναμε, κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της 93ης ΔΕΘ. Οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ήταν «μετρημένες» θέλοντας να περάσει στους εταίρους το μήνυμα πως η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και έτσι για τα μέτρα που δεν δεσμεύτηκε ρητά -αφού θα πρέπει να περιμένει το τέλος του έτους για να πιστοποιηθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος- εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν την κυβέρνηση. 

Βασικά σημεία της ομιλίας: 

-Το πρώτο μέρος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα είναι αφιερωμένο στην αμερικανική παρουσία και στο νόημά της.

«Μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση» λέει ο πρωθυπουργός.

Η εικόνα από τις αμερικανικές σημαίες, σε συνδυασμό με την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων και επιχειρήσεων στα περίπτερα της ΔΕΘ, δίνει πράγματι την αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον έχει κάνει την επιλογή να σταθεί πιο κοντά στην Αθήνα.

«Δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές.Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα»... είναι ίσως η ατάκα που θέλησε να περάσει και ως σύνθημα ο πρωθυπουργός μέσα από αυτή την ομιλία.

Είναι ένα μήνυμα που συνδέεται με την επιλογή του να παρουσιάσει μία σειρά εξαγγελιών για παροχές - φοροελαφρύνσεις, στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος 4ετίας (άρα που θα ήθελε να εφαρμόσει και την επόμενη 4ετία...), ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προλάβει την κριτική της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήδη τον κατηγορεί για «εύκολες» υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. 

Eurokinissi

- To δεύτερο μέρος της πρωθυπουργικής ομιλίας αποτελεί ένα στίγμα προθέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε: 

«Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος. 
Και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.Για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά.» 

Και αυτό που εννοεί...μοιάζει με ένα δεύτερο μήνυμα. Μετά τους Αμερικανούς, τώρα απευθύνεται στους Ευρωπαίους δανειστές, επιχειρώντας να τους καθησυχάσει. Δηλαδή να τους πει, ότι ο ίδιος κάνει καλά τη δουλειά του...αφού πιάνει τους στόχους για ανάπτυξη με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - άρα και τους στόχους για υπερπλεονάσματα... - αλλά δεν έχει ξεχάσει την κρίσιμη «λεπτομέρεια»: ότι δεν πρέπει να βγει ούτε για ένα λεπτό από τις ράγες.

Είναι μία υπόσχεση, όχι προς τους Έλληνες πολίτες και ψηφοφόρους, αλλά προς τους «θεσμούς», ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα ξεχάσει όσα συμφώνησε και όσα υπέγραψε, βγαίνοντας από τα μνημόνια.

Με άλλα λόγια: θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας...

Getty Images

-Εδώ έφτασε ο κύριος Τσίπρας στο σημείο της ερώτησης του...ενός εκατομμυρίου: τί γίνεται με τις περικοπές στις συντάξεις, που ζητεί πιεστικά το ΔΝΤ και θέλει (τουλάχιστον) να καθυστερήσει - αν όχι να αποφύγει εντελώς η κυβέρνηση.

 «Παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμενα συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων...Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου...» 

To μήνυμα και πάλι - προφανώς - απευθύνεται στους δανειστές. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να θέσει «ευγενικά» το ζήτημα. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, το γεγονός ότι δεν θέλησε να βγει επιθετικά, να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους όπως συνέβαινε άλλοτε στο παρελθόν.

Δεν ακούει, προφανώς, εκείνες τις σκληρές κομματικές φωνές, που θα ήθελαν μία «κορώνα» τύπου «Go back madame Merkel»...

Οι εποχές έχουν αλλάξει και o κύριος Τσίπρας είναι «σφιχτός» και στις υποσχέσεις του.

Είναι χαρακτηριστική λίγο παρακάτω και η αναφορά του σε «πιθανή απόδοση μερίσματος» (χωρίς συγκεκριμένο αριθμό).

Αυτή η αναφορά χώρεσε - οριακά - σε μία παρενθετική(!) πρόταση:

Είπε ο κύριος Τσίπρας: 

«3.5 δις ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022...

Έτσι, μπορούμε,πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν. Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ»

 

Sponsored Post