Οι 5 φόροι που πληρώσαμε στην εκπνοή του χρόνου (...συν τα τέλη κυκλοφορίας)

Το 2018 μας αποχαιρέτησε όπως ακριβώς ήρθε... Με φόρους μέχρι το τέλος!
Tzogia Kappatou via Getty Images

Στις 31 Δεκεμβρίου εξέπνευσε η προθεσμία καταβολής τουλάχιστον 5 φόρων, ενώ τότε έληγε κανονικά και η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, η οποία όμως πήρε και φέτος παράταση μερικών ημερών.

Για τους φορολογούμενους οι οποίοι ή δεν κατάφεραν ή ξέχασαν να πληρώσουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τους φόρους, προβλέπονται προσαυξήσεις. Αυτές ξεκινούν για παράδειγμα από 0,73% το μήνα και φτάνουν μέχρι και σε διπλασιασμό εάν αφορά τα τέλη κυκλοφορίας.

Για να αποφευχθούν οι επιπλέον επιβαρύνσεις, τα πρόστιμα ή ακόμα και η απώλεια ρυθμίσεων που ισχύουν για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εμπρόθεσμα, θα πρέπει να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι συνεπείς φορολογούμενοι πλήρωσαν στο τέλος του χρόνου, είτε ηλεκτρονικά μέσω web banking, είτε στα γκισέ των τραπεζών, τους εξής φόρους:

Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων: Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης Ι.Χ. δεν επιθυμεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019, αλλά και να επιβαρυνθεί και από τα τεκμήρια και τους υπόλοιπους φόρους θα πρέπει υποβάλει δήλωση ακινησίας και να καταθέσει πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Y.

ΕΝΦΙΑ: Από 1η Ιανουαρίου πληρώνεται με τόκο -ευτυχώς μικρό- η τέταρτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με το συνολικό λογαριασμό της δόσης να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.
ΦΠΑ: Εταιρίες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία έπρεπε να αποδώσουν ΦΠΑ πριν μπει το 2019.

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Στο τέλος του Δεκεμβρίου έληξε η έκτη και τελευταία δόση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Φόρος εισοδήματος για πυρόπληκτους: Εξέπνευσε η προθεσμία πληρωμής της τρίτης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Δόσεις ρυθμίσεων: Υποχρεωτική είναι για τους φορολογούμενους η πληρωμή της δόσης, είτε αυτή αφορά ρύθμιση οφειλών προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση η ρύθμιση θα χαθεί και ο φορολογούμενους κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις.

summerphotos via Getty Images

Ωράριο λειτουργίας

Τις πρώτες ημέρες του 2019 οι Δ.Ο.Υ. θα υπολειτουργούν. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι από τις 2 έως και τις 4 Ιανουαρίου οι Δ.Ο.Υ. δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου που αφορά στην εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων του λογιστικού σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσει από την 1.1.2019. Τις ίδιες ημερομηνίες δεν θα γίνουν ούτε και εσωτερικές μηχανογραφικές εργασίες, που αφορούν στη βεβαίωση, στην είσπραξη, στη διαγραφή και στην επιστροφή φόρων, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019.
Οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα εργασιών των Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου 2019.
Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες συναλλαγές των ενδιαφερομένων με τις Δ.Ο.Υ. θα πραγματοποιούνται κανονικά, κατά τις ώρες εισόδου του κοινού.

Δημοφιλή