Πρωτιά για την ναπολιτάνικη pizza, πλέον ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco

Πέντε εκατομμύρια πίτσες καταναλώνονται καθημερινά στην Ιταλία
Mel Melcon via Getty Images

Ενθουσιασμένοι εστιάτορες στη Νάπολη προσέφεραν κομμάτια πίτσας στους περαστικούς νωρίς σήμερα το πρωί για να γιορτάσουν την εγγραφή της διάσημης τοπικής σπεσιαλιτέ στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά της Unesco. «Για εμάς, είναι σαν να κερδίσαμε το παγκόσμιο κύπελλο», είπε ο 57χρονος σεφ πίτσας Τζεράνο Γκατιμόλο, με την ποδιά και τα χέρια γεμάτα αλεύρι.

«Είμαι πραγματικά ευτυχής. Αντί της Καμόρα (της μαφίας της Νάπολης), αναγνώρισαν κάτι θετικό επιτέλους! Κάτι πεντανόστιμο!», είπε η συνταξιούχος Ρίτα Ρόλεν, που αψήφισε το κρύο και βγήκε στο δρόμο για να γιορτάσει. «Δεν υπάρχει καλύτερο από το να γιορτάζεις με πίτσα για πρόγευμα», δήλωσε ο 47χρονος Μάρκο Τοέλντο.

Στην πόλη, η γιορτή είχε αρχίσει από χθες το βράδυ έξω από την πιτσαρία Sorbillo. «Έπειτα από αναμονή 250 ετών, η πίτσα ανήκει στην κληρονομιά της Unesco! Μπράβο Νάπολη!», φώναξε ενθουσιασμένος ο σεφ Εντζο Κοτσία, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε θερμά. «Εδώ και αιώνες, η ναπολιτάνικη τέχνη στην παρασκευή της πίτσας βασίζεται σε μερικά βασικά υλικά: στο νερό, στο αλεύρι, στο αλάτι, στη μαγιά... και σε μερικά εξαιρετικά προϊόντα της Καμπανίας. Είναι, όμως, και τα χέρια, η καρδιά και η ψυχή του pizzaiolo που κάνουν αυτή τη μαγική σπεσιαλιτέ», προσέθεσε, δίνοντας μια περιγραφή της τέχνης στο πλάσιμο, στο δούλεμα της ζύμης, στο πέταγμά της στον αέρα, σαν «ένα πάθος που μεταφέρουμε στους άλλους».

Westend61 via Getty Images

Ο ταπεινός πρόγονος της πίτσας δεν ήταν παρά ένα επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με λίγο λαρδί, ένα φτηνό εδώδιμο για να τρέφονται οι μάζες των φτωχών της πόλης, σύμφωνα με τον ιστορικό Αντόνιο Ματότσι.

Οι πρώτες σύγχρονες πίτσες εμφανίζονται με την άφιξη της ντομάτας από την Αμερική και την είσοδό της στην κουζίνα. Στα τέλη του 18ου αιώνα παρασκευάστηκαν οι πρώτες πίτσες, χρειάστηκε, όμως, να περάσει ένας αιώνας μέχρις ότου η βασίλισσα Μαργαρίτα να κάνει γνωστό το ταπεινό αυτό πιάτο, πέρα από τον κόλπο της Νάπολης. Σε επίσκεψη στην πόλη με τον σύζυγό της βασιλιά Ουμπέρτο Α΄ το 1889, ζήτησε να δοκιμάσει πίτσα προκειμένου να κερδίσει την αγάπη των Ναπολιτάνων. Σύμφωνα με τον θρύλο, η πίτσα με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό που προσφέρθηκε από τον σεφ Ραφαέλε Εσπόζιτο, στα χρώματα της νεοϊδρυθείσας Ιταλίας, την συνεπήρε.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Ιταλίας, το Coldiretti, πέντε εκατομμύρια πίτσες καταναλώνονται καθημερινά στην Ιταλία με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 12 δις ευρώ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που τρώνε την περισσότερη πίτσα, καταναλώνοντας 13 κιλά ανά άτομο ετησίως. Οι Ιταλοί είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης - 7,6 κιλά ανά άτομο ετησίως, ακολουθούν οι Ισπανοί (4,3 κιλά), οι Γάλλοι και οι Γερμανοί (4,2 κιλά).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)