ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/06/2018 14:35 EEST | Updated 01/06/2018 14:35 EEST

Προβλήματα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον λιμάνι του Πειραιά από την απεργία των λιμενεργατών

NurPhoto via Getty Images

Σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, έχει προκαλέσει, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), η απεργία της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), η οποία συμμετέχει σε νέα 24ωρη απεργία, που εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τα σωματεία-μέλη του. 

Ήδη, πολλές εταιρείες, τα φορτία των οποίων εξακολουθούν να παραμένουν στα πλοία, έχουν αρχίσει να δυσφορούν με επιστολές διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση του ΣΕΠ. 

Εργαζόμενοι λιμενεργάτες εξακολουθούν, πάντως, να παραμένουν στην είσοδο του ΣΕΠ, ενώ το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη την απεργία τους μετά από προσφυγή που κατέθεσαν οι εταιρείες διαχείρισης εργαζόμενων για λογαριασμό του ΣΕΠ. 

Το αιτιολογικό τής απόφασης του δικαστηρίου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ΕΝΕΔΕΠ δεν είχε προειδοποιήσει με εξώδικο για την κινητοποίηση τη διοίκηση του Οργανισμού. 

«Δεν έχουμε κάτι με τους απεργούς, αλλά είμαστε κατά του κλεισίματος της πόρτας» ανέφερε στέλεχος της διοίκησης, σημειώνοντας ότι το «δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό όπως και το δικαίωμα της εργασίας». 

Στον ΟΛΠ, μετά τη χθεσινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ένωσης Λιμενεργατών του Οργανισμού, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί αλλά στη ΣΕΠ-PCT, παρόλο που υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι πελάτες της κινεζικής διοίκησης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. 

Το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ ζητά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) από όλες τις εργοδοτικές πλευρές, την ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πλήρη απασχόληση και σύμβαση αορίστου χρόνου. Επίσης, ζητούν διάλειμμα 30 λεπτών, το οποίο θα πραγματοποιείται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. 

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι οποίοι, όπως τονίζει, «αγωνίζονται και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, σταθερή και μόνιμη εργασία, ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή, μετάταξη της δουλειάς τους στα βαρέα και ανθυγιεινά». 

«Η διοίκηση της κινέζικης COSCO και οι εργολάβοι κινητοποιήθηκαν όχι για να δώσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά για να συγκροτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με σκοπό το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απροκάλυπτη υπονόμευση της απεργίας» προσθέτει η ΠΕΝΕΝ. 

Ανακωχή προτείνει το ΕΒΕΠ, μεταξύ ΣΕΠ και λιμενεργατών, ενόψει των «Ποσειδωνίων». 

Με αφορμή το τρίτο συνεχόμενο 24ωρο απεργίας των λιμενεργατών, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «... Ο επιχειρηματικός κόσμος κάνει έκκληση προς το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ να αναστείλει την απεργιακή κινητοποίησή του, η οποία πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου μάλιστα ξεκινά η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση ”Ποσειδώνια 2018″, η οποία προβάλλει τη χώρα μας σε όλον τον κόσμο και θέτει το λιμάνι του Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι, ήδη, παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων και, κατ′ επέκταση, στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Ως εκ τούτου, ζητάμε να εξευρεθεί άμεσα μία συμβιβαστική λύση, ακόμα και με μία εβδομάδα ανακωχής, λόγω των ”Ποσειδωνίων”. Το ζητούμενο, προς όφελος όλων, είναι η εξασφάλιση, το συντομότερο δυνατό, συνθηκών εργασιακής ειρήνης και ευημερίας... ».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)