ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2018 12:06 EET

Προβλήματα στο αεροπορικό σήμα GPS στην ανατολική Μεσόγειο

Yiannis Kourtoglou / Reuters

Σοβαρά προβλήματα αεροναυτιλίας παρατηρούνται σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, καθώς παρατηρείται «σύγχυση» στα GPS των αεροπλάνων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου.

Όπως σημειώνεται, τόσο οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας της Κύπρου, όσο και της Τουρκίας, έχουν εκδώσει έκτακτες ειδοποιήσεις για την αεροναυτιλία (Notam).

Συγκεκριμένα η Notam που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, με αρ.  A0356/18, αναφέρει: «Έχουν παρατηρηθεί από κυβερνήτες πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, οι διακοπές του σήματος GPS  σε ορισμένες περιοχές. Οι κυβερνήτες αεροσκαφών που δραστηριοποιούνται στο FIR Λευκωσίας καλούνται να είναι προσεκτικοί μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», οι Αρχές Ασφάλειας Αεροπορίας και όχι μόνο σε χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, βρίσκονται σε συναγερμό για να εξακριβώσουν τα αίτια του σοβαρού προβλήματος, που είτε προέρχονται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, είτε από πρόβλημα σε κάποιους από τους δορυφόρους του συστήματος GPS που καλύπτουν την περιοχή.

Τέτοια προβλήματα, με διακοπές λειτουργίας του συστήματος GPS στο FIR Λευκωσίας έχουν αναφερθεί αλλά σε πολύ λίγες περιπτώσεις το τελευταίο δίμηνο, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ωστόσο, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες και το τελευταίο 48ωρο έχουν αυξηθεί σημαντικά τέτοιες αναφορές από πιλότους τόσο επιβατικών όσο και ιδιωτικών αεροπλάνων. Το πρόβλημα φαίνεται να παρουσιάζεται σε διαφορετικά διαστήματα σε διαφορετικές περιοχές του FIR Λευκωσίας, δηλαδή σε περιοχές και νότια και βόρεια και δυτικά της Κύπρου. Πάντως, σημειώνεται πως τα αεροπλάνα διαθέτουν και εναλλακτικά συστήματα εντοπισμού θέσης πέραν του γνωστού GPS. 

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή πετούν τόσο αμερικανικά όσο και ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν πρόβλημα, ωστόσο το πρόβλημα δεν φαίνεται να προέρχεται από αυτά.Sponsored Post