ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2018 20:42 EEST

Ρατσιστικά κρούσματα στην πλατφόρμα του Airbnb;

Maskot via Getty Images

Ζήτησαν να τους διατεθεί κάποιο κατάλυμα για να μείνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Γαλλία, όμως βρήκαν τις πόρτες κλειστές εξαιτίας των αφρικανικών ονομάτων τους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πολλοί Γάλλοι παραθεριστές οι οποίοι αυτή την ώρα σκοπεύουν να καταθέσουν καταγγελίες για διακρίσεις στον αρμόδιο για την προστασία των δικαιωμάτων φορέα της γαλλικής κυβέρνησης.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μετά το περιστατικό πήρε ο δημοσιογράφος, Μέργουεν Μεχάντι, ο οποίος είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό πως κι ο ίδιος έπεσε θύμα ρατσισμού εξαιτίας της αφρικανικής καταγωγής του. «Ήθελα να κάνω κράτηση σε ένα διαμέρισμα στη Μασσαλία μέσω της πλατφόρμας του Airbnb. Aφότου πλήρωσα για την κράτηση και φάνηκε το όνομα μου στην αίτηση, έλαβα ένα μέιλ όπου ο ιδιοκτήτης με ενημέρωνε πως η κράτηση ακυρώθηκε, ενώ δεν υπήρχε κάποιος λόγος γι′ αυτό», σχολίασε ο Μεχάντι.

Μάλιστα επεσήμανε πως δύο ή τρεις μέρες αργότερα είδε στο διαδίκτυο πως οι ημερομηνίες που ήθελε να κλείσει ήταν και πάλι διαθέσιμες. Ο δημοσιογράφος είπε παράλληλα πως ζήτησε από ένα φίλο να προσπαθήσει να κάνει κράτηση με το δικό του όνομα -που δεν ήταν αφρικανικό- για τις ίδιες ημερομηνίες και εκείνος το έκανε. Άμεσα έλαβε απάντηση από τον ιδιοκτήτη ο οποίος τον ενημέρωνε πως το κατάλυμα ήταν διαθέσιμο.

Όταν ο Μεχάντι μοιράστηκε την εμπειρία του στο twitter, δεκάδες χρήστες έσπευσαν να σημειώσουν πως είχαν μια ανάλογη άσχημη περιπέτεια χρησιμοποιώντας τη διάσημη πλατφόρμα βραχύχρονης μίσθωσης. Ο Μαχίντ Μεσαντέν, αρμόδιος για θέματα ισότητας στο δημαρχείο του Saint-Denis, βόρεια του Παρισιού, είπε σχετικά με το περιστατικό πως κι ο ίδιος είχε πέσει θύμα διακρίσεων δύο φορές εξαιτίας του ονόματός του.

Ο Σάμιουελ Τόμας από την ομοσπονδία κατά των διακρίσεων στη Γαλλία, επεσήμανε πως σε έναν ιδιοκτήτη μπορεί να επιβληθεί ακόμα και πρόστιμο 45.000 ευρώ και τρία χρόνια φυλάκισης αν δεχθεί κατηγορίες για κάτι ανάλογο. Οι υπεύθυνοι του Airbnb στη Γαλλία μέσα από δήλωση τους σχετικά με το συμβάν σημείωσαν πως εργάζονται συστηματικά για την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις διακρίσεις και δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν κατηγορηθεί για κάτι ανάλογο. «Πιστεύουμε σε έναν κόσμο που όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους και αυτό είναι κάτι που έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας», είπαν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η είδηση για το ρατσιστικό συμβάν είδε το φως της δημοσιότητας δύο περίπου εβδομάδες αφότου οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο του Ρότζερ Κόεν στο οποίο ο ίδιος υπογράμμιζε πως η γνωστή πλατφόρμα είναι εργαλείο κατά της ξενοφοβίας. Στη συνέχεια του κειμένου του σχολίαζε πως η πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών προάγει τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους πολύ περισσότερο από ηγέτες, κράτη και λοιπούς θεσμούς.