ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/03/2019 21:21 EET

Ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης από τον Καναδά

Πάνω από 270.000 αναμένεται να είναι οι ταξιδιώτες του 2019.

Eurokinissi

Του Δημήτρη Μπαλή

Η αμερικανική ήπειρος αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά για την Ελλάδα, με την ταξιδιωτική κίνηση να αυξάνεται συνεχώς, με εντυπωσιακό τρόπο. Προ ημερών αναφερθήκαμε, με συγκεκριμένο άρθρο, στη μεγάλη αύξηση από και προς τις ΗΠΑ και σήμερα, ολοκληρώνουμε την ανάλυση με τον Καναδά, που ναι μεν έχει μικρότερη κίνηση, σε σχέση με τις ΗΠΑ, εντούτοις έχει πολλά περιθώρια ανέλιξης.

Η Ελλάδα συνδέεται με τον Καναδά, μόνο εποχικά και μόνο μέσω της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η αγορά του Καναδά είναι 13η για το αεροδρόμιο, με πρώτη την αγορά των ΗΠΑ. Μάλιστα, η τουριστική κίνηση από την Αθήνα προς Τορόντο και Μόντρεαλ και αντίστροφα, έφθασε τις 248.000 το 2018, ήτοι 15,6% παραπάνω από το 2017, που επίσης ήταν 26,2% πάνω από το 2016.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ελληνική κοινότητα, η οποία μεγάλωσε με τους μετανάστες των τελευταίων ετών. Αυτό συμπεραίνεται και από το γεγονός ότι το 73% των ταξιδιωτών είναι για αναψυχή, το 22% οικογένειες και το 3% μόνο για επιχειρηματικούς σκοπούς, με το 79% των ταξιδιωτών να είναι κάτοικοι εξωτερικού και το 14% να είναι Έλληνες του εξωτερικού.

Ολα αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να αλλάξουν ως προς το καλύτερο, καθώς γίνονται ενέργειες η Αθήνα με τον Καναδά να συνδέεται απευθείας όλο το χρόνο και όχι μόνο εποχικά (Απρίλιος - Νοέμβριος), όπου επιχειρούν δύο εταιρείες, η Air Canada και η Air Transat. Ηδη, η διοίκηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, βρίσκεται σε επαφή με την Air Canada, για να υπάρξουν πτήσεις όλο τον χρόνο.

HuffPost Greece

Πάντως, η πρώτη κίνηση έγινε, καθώς η Air Canada, μόλις ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι, με την προσθήκη 2 εβδομαδιαίων πτήσεων προς το Τορόντο και 2 εβδομαδιαίων πτήσεων προς το Μόντρεαλ. Οι πρόσθετες πτήσεις θα εκτελούνται από την Air Canada Rouge (θυγατρική της Air Canada), από τις 24 Ιουνίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, πέραν των ήδη υφιστάμενων καθημερινών δρομολογίων που πραγματοποιούνται από την 1 η Απριλίου έως τις 17 Νοεμβρίου.

Κι αυτό συνέβη, επειδή η εταιρεία παρουσίασε κίνηση περίπου 140.000 ταξιδιωτών, με 92% πληρότητα στα αεροσκάφη. Επίσης, έχει το 74% της πρώτης επιλογής όσων θέλουν να ταξιδέψουν από τον Καναδά στην Αθήνα (υπάρχουν και ευρωπαϊκές εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις με ανταπόκριση), ενώ είναι η 3η επιλογή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ, καθώς προσφέρει ανταποκρίσεις προς 59 πόλεις, με λιγότερο από μιάμιση ώρα αναμονή και χωρίς να περάσουν οι επιβάτες τις βαλίτσες από νέο έλεγχο στον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της Air Canada στην ελληνική αγορά, είναι πολυετής, με απουσία ενός μόλις έτους. Τα τελευταία χρόνια οι πτήσεις γίνονται με την Air Canada Rouge, που έχει ύπαρξη μόνο 5 χρόνια και 53 αεροσκάφη, που μετέφεραν συνολικά 25 εκατ. επιβάτες.

Καταλήγοντας, για να ταξιδέψει κάποιος προς τον Καναδά, χρειάζεται μια visa, που εκδίδεται ηλεκτρονικά με κόστος 5 ευρώ και έχει ισχύ όσο η ισχύς του διαβατηρίου. Οσον αφορά στην Air Canada, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία εγχώριου και διεθνούς δικτύου στον Καναδά, με δρομολόγια σε περισσότερα από 220 αεροδρόμια σε 6 ηπείρους. Εθνικός αερομεταφορέας του Καναδά, συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, ενώ προσφέρει προγραμματισμένες επιβατικές πτήσεις απευθείας σε 64 αεροδρόμια στον Καναδά, 59 στις ΗΠΑ και 98 στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Καραϊβική, στο Μεξικό και στην Κεντρική & Νότιο Αμερική. Η Air Canada είναι ιδρυτικό μέλος της  Star Alliance, του πλέον διευρυμένου δικτύου αεροπορικής μεταφοράς στον κόσμο, το οποίο εξυπηρετεί 1.317 αεροδρόμια σε 193 χώρες.