Ρεκόρ θερμότητας στους ωκεανούς με ζοφερές επιπτώσεις για τον πλανήτη

Οι επιστήμονες προβληματίζονται έντονα για το χρονικό σημείο που έρχεται αυτό το ρεκόρ.
Alexis Rosenfeld via Getty Images

Οι ωκεανοί σημείωσαν αυτή την εβδομάδα την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, με την μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας να αγγίζει τους 20,96 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφθασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ERA5, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 20,95 βαθμοί Κελσίου τον Μάρτιο του 2016.

Οι ωκεανοί είναι ένας ζωτικής σημασίας ρυθμιστές του κλίματος. Απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και διαμορφώνουν τα καιρικά μοτίβα.

via Associated Press

Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, που σημαίνει ότι περισσότερο από αυτό το αέριο, που θερμαίνει τον πλανήτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα, Και μπορεί, επίσης, να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι θερμότεροι ωκεανοί και οι καύσωνες βλάπτουν θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και οι φάλαινες, τα οποία αναγκάζονται να αναζητήσουν πιο δροσερά νερά, αναστατώνοντας την τροφική αλυσίδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεαστούν τα ιχθυαποθέματα. Μερικοί θηρευτές, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά καθώς μπερδεύονται εξαιτίας τωβ υψηλότερων θερμοκρασιών.

via Associated Press

Οι επιστήμονες προβληματίζονται έντονα για το χρονικό σημείο που έρχεται αυτό το ρεκόρ. Η Δρ Samantha Burgess, από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, εξγεί ότι ο Μάρτιος θα πρέπει να είναι ο μήνας κατά τον οποίον οι ωκεανοί παγκοσμίως είναι θερμότεροι, όχι ο Αύγουστος. Και εκφράζει την ανησυχία της για το τι θα δείξουν οι μετρήσεις την ερχόμενη άνοιξη.

Οι επιστήμονες διερευνούν γιατί οι ωκεανοί είναι τόσο ζεστοί αυτή τη στιγμή, αλλά λένε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις θάλασσες πιο ζεστές, καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Alexis Rosenfeld via Getty Images

Το νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά το προηγούμενο του 2016, όταν το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν ισχυρό και σε πλήρη εξέλιξη. Το Ελ Νίνιο συμβαίνει όταν το ζεστό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Νοτίου Αμερικής, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ενα άλλο Ελ Νίνιο έχει τώρα ξεκινήσει, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμα αδύναμο - που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω, πολύ πάνω από το μέσο όρο τους επόμενους μήνες.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας έρχεται μετά από μια σειρά θαλάσσιων καυσώνων φέτος, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μεσογείο και τον Κόλπο του Μεξικού.

Στη Φλόριντα, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έφθασαν τους 38,44 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα - συγκρίσιμες με ένα υδρομασάζ.

Κανονικά οι θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι μεταξύ 23 και 31 C, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016 και έχουν γίνει πιο έντονοι και μεγαλύτεροι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

via Associated Press

Ενώ οι θερμοκρασίες του αέρα έχουν σημειώσει δραματικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, οι ωκεανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θερμανθούν, παρόλο που έχουν απορροφήσει το 90% της θέρμανσης της Γης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η επιφάνεια της θάλασσας θα συνεχίσει να ζεσταίνεται λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο εξακολουθούν να ερευνούν ακριβώς γιατί οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή