Reuters: Προς συμφωνία με 14 χώρες για επιστροφές αιτούντων άσυλο η Γερμανία

Reuters: Προς συμφωνία με 14 χώρες για επιστροφές αιτούντων άσυλο η Γερμανία
csakisti via Getty Images

Δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ φέρονται να έχουν δηλώσει έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες με τη Γερμανία για να δεχτούν πίσω αιτούντες άσυλο που είχαν καταγραφεί προηγουμένως αλλού, στο πλαίσιο προσπαθειών «κατευνασμού» των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σε έγγραφο που εστάλη σε ηγέτες των κυβερνητικών της εταίρων, το οποίο είδε το Reuters, η Μέρκελ παρουσιάζει 14 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποιες από αυτές που τάσσονταν πιο έντονα κατά της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» στους πρόσφυγες, που συμφώνησαν να δεχτούν πίσω μετανάστες.

Στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην πρώτη χώρα στην οποία εισέρχονται.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters, οι διμερείς συμφωνίες θα κάνουν τη διαδικασία απέλασης προσφύγων που είχαν προηγουμένως καταγραφεί αλλού πολύ πιο αποτελεσματική.

«Αυτή τη στιγμή, οι επαναπατρισμοί από τη Γερμανία με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου επιτυγχάνουν μόνο στο 15% των περιπτώσεων» αναφέρεται στο έγγραφο. «Θα υπογράψουμε διοικητικές συμφωνίες με διάφορες χώρες- μέλη...για να επιταχύνουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού και να απομακρύνουμε τα εμπόδια».

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το έγγραφο, μεταξύ των χωρών που έχουν φέρονται να έχουν δηλώσει πως είναι ανοιχτές στην υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, χώρες που έχουν αντιταχθεί έντονα σε οποιοδήποτε σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο ανά την ήπειρο- ωστόσο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι δεν έχει επιτευχθεί τέτοια συμφωνία. «Είναι αδύνατον να εισέλθει μετανάστης στη Ουγγαρία χωρίς να μπει προηγουμένως σε χώρα- μέλος της ΕΕ. Το 2015 η Γερμανία προσπάθησε να μας καταστήσει πρώτη χώρα εισόδου, αλλά το απορρίψαμε τότε αυτό» πρόσθεσε.

Οι άλλες χώρες που κατονομάζονται είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Η Αυστρία, ο νέος καγκελάριος της οποίας διατηρεί σκληροπυρηνικές θέσεις κατά της μετανάστευσης και συγκυβερνά με την ακροδεξιά, απουσιάζει από τη λίστα.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Άνγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία των «28» για το προσφυγικό.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Δημοφιλή