ΔΙΕΘΝΕΣ
27/12/2018 10:59 EET

Reuters: Σκέψεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για απαγόρευση αγορών από Huawei και ZTE

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο εκτελεστικής εντολής το νέο έτος για την ανακήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τις κινεζικές Huawei και ZTE, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση πάνω στο θέμα στο Reuters.

Θα πρόκειται για ένα νέο βήμα της κυβέρνησης Τραμπ για τον αποκλεισμό της Huawei Technologies και της ZTE Corp, δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών εξοπλισμού δικτύων, από την αγορά των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι δύο εταιρείες δέχονται εντολές από την κινεζική κυβέρνηση και ότι ο εξοπλισμός τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία σε βάρος Αμερικανών.

Η εκτελεστική εντολή, η οποία εξετάζεται εδώ και πάνω από οκτώ μήνες, θα μπορούσε να βγει από τον Ιανουάριο, και θα έδινε οδηγία στο υπουργείο Εμπορίου να απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν εξοπλισμό από ξένους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που συνιστούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας, αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών και της κυβέρνησης.

Αν και η εντολή είναι μάλλον απίθανο να κατονομάζει τη Huawei και τη ZTE, μια πηγή ανέφερε πως αναμένεται οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου να το εκλάβουν ως εξουσιοδότηση για περιορισμό της εξάπλωσης του εξοπλισμού που κατασκευάζουν οι δύο εταιρείες. Σύμφωνα με τις πηγές, το κείμενο της εντολής δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η εκτελεστική εντολή θα επικαλείται την International Emergency Economic Powers Act, έναν νόμο που δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να ρυθμίζει το εμπόριο σε σχέση με εθνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, που απειλούν τις ΗΠΑ.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα φλέγον, καθώς πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας και ασύρματου Ίντερνετ στις ΗΠΑ αναζητούν συνεργάτες, προετοιμαζόμενες να υιοθετήσουν ασύρματα δίκτυα 5G νέας γενιάς.

Η εντολή αυτή θα έρχεται μετά από από νομοσχέδιο τον Αύγουστο με το οποίο απαγορευόταν στις υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ η χρήση εξοπλισμού Huawei και ZTE.

Η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως δεν ήθελε να σχολιάσει την εντολή, εφόσον δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επισήμως. «Είναι καλύτερα να αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν μόνα τους, όσον αφορά σε προβλήματα ασφαλείας» είπε σχετικά, κάνοντας λόγο για «παρεμπόδιση και περιορισμό των φυσιολογικών δραστηριοτήτων ανταλλαγής τεχνολογίας».

Οι Huawei και ZTE δεν προέβησαν σε σχόλια. Και οι δύο έχουν αρνηθεί στο παρελθόν πως τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία. Ούτε ο Λευκός Οίκος έκανε κάποιο σχόλιο.

Sponsored Post