Ρώμη: Στο «φως» ναός αφιερωμένος στον Ρωμύλο, μυθικό ιδρυτή της Ρώμης

Η αρχαιολογική ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε «εξαιρετική» και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 21 Φεβρουαρίου.
ASSOCIATED PRESS

Ανασκαφές στην Αγορά της Ρώμης έφεραν στο «φως» υπόγειο ιερό που κατά τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Ρωμύλου, (ημι)μυθικού βασιλιά-ιδρυτή της Ρώμης.

Εντός του υπόγειου θαλάμου όπου βρίσκεται το ιερό, κάτω από την Αγορά, εκεί όπου «χτυπούσε» η καρδιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βρέθηκε επίσης πέτρινη σαρκοφάγος ηλικίας 2.600 ετών -χωρίς, ωστόσο, οστικά κατάλοιπα- καθώς και κυκλική πέτρινη δομή που παραπέμπει σε βωμό. Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κουρία, το κτίριο στο οποίο συγκεντρώνονταν οι Συγκλητικοί για να ψηφίσουν.

Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε «εξαιρετική» από τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου, Αλφονσίνα Ρούσο και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στον Τύπο, στις 21 Φεβρουαρίου.

Το σημείο ήταν γνωστό στους ειδικούς, κυρίως στον Ιταλό αρχαιολόγο, ειδικό στη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, Τζάκομο Μπόνι (1859-1925), ο οποίος από τον 19ο αιώνα είχε διατυπώσει την υπόθεση πως στην Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο) και γύρω από τον χώρο δημοσίων συναντήσεων του Κομίτιουμ στην αρχαιότητα, ενδέχεται να βρισκόταν το μνημείο ενός διαπρεπούς προσώπου ή ενός ήρωα, ο οποίος ίσως να είναι κι ο ιδρυτής της πόλης.

«Δεν είναι ο τάφος του Ρωμύλου, αλλά ένας τόπος μνήμης, αφιερωμένος στη λατρεία του, ένα κενοτάφιο», δήλωσε η Ρούσο, η οποία υπενθύμισε πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Ρωμύλος δολοφονήθηκε από θυμωμένους συγκλητικούς και η σορός του διαμελίστηκε και άλλες, που αναφέρουν ότι πήγε στον ουρανό.

Παρά ταύτα, η Αλφονσίνα Ρούσο εκτιμά ότι υπάρχει μία δόση αλήθειας στον μύθο: «Όλοι οι θρύλοι και οι μύθοι έχουν ψήγματα αλήθειας και είμαι πεπεισμένη ότι ήταν ο ιδρυτής της πόλης».

Οι υπεύθυνοι του πάρκου επεσήμαναν πως είναι ακόμη αδύνατον «να δηλώσουμε μετά πάσης επιστημονικής βεβαιότητος» ότι πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου.

«Είναι απλώς μία εικασία επί τη βάσει των αρχαίων πηγών, οι οποίες στο σύνολό τους για τη ζώνη αυτή της Αγοράς επικαλούνται την ύπαρξη του τάφου του Ρωμύλου», εξήγησε η αρχαιολόγος Πατρίτσια Φορτίνι.

«Βεβαίως και πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, η μορφή της κιβωτού μας υποδεικνύει ένα μνημείο, έναν τόπο συλλογικής μνήμης, αλλά το τι πραγματικά ήταν δεν μπορούμε να το πούμε», πρόσθεσε η ίδια.

ASSOCIATED PRESS

Κατά τη ρωμαΐκή μυθολογία, ο Ρωμύλος ίδρυσε την πόλη αφού σκότωσε τον αδερφό του, Ρώμο. Τα δύο δίδυμα αδέλφια σύμφωνα με τον Στράβωνα ήταν ήρωες και θεότητες της μυθολογίας. Ο φόνος του Ρώμου από τον αδελφό έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, ενώ η εικόνα της λύκαινας που θηλάζει τα δίδυμα βρέφη έγινε διαχρονικά το σύμβολο της Ρώμης και του Ρωμαϊκού λαού.

Οι θρύλοι τοποθετούν την ίδρυση της Ρώμης γύρω στο 750 π.χ., οι πρώτες ιστορικές πηγές προέρχονται από τον 3ο αιώνα π.χ., συνεπώς η ιστορική βάση του θρύλου έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Την ανακάλυψη του ιερού χαιρέτισε με μήνυμα στο twitter και η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι: «Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς της».

Όπως ανακοινώθηκε, το ιερό θα είναι επισκέψιμο για το κοινό σε δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από HuffPost.fr, Guardian

Δημοφιλή