ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2021 09:30 EEST | Updated 08/04/2021 09:31 EEST

Ρωσία: Ο Ναβάλνι «χάνει την αίσθηση στα χέρια και στα πόδια του»

Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του και την μεταχείρισή του στις ρωσικές φυλακές.

MAXIM SHEMETOV via REUTERS

Η υγεία του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, επιδεινώνεται και αρχίζει να χάνει την αίσθηση στα πόδια και τα χέρια του, λέει ο δικηγόρος του.

Ο Βαντίμ Κόμπζεφ είπε ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή για υπεξαίρεση, έχει διαγνωστεί με δύο κήλες στη σπονδυλική στήλη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε απεργία πείνας, απαιτώντας κατάλληλη θεραπεία για τον οξύ πόνο στην πλάτη και στα πόδια του.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι αναφορές για την επιδεινούμενη υγεία είναι ενοχλητικές.

Ο Κόμπζεφ , ο οποίος επισκέφθηκε το Ναβάλνι την Τετάρτη, έγραψε στο Twitter (στα ρωσικά): «Ο Αλεξέι περπατάει χωρίς βοήθεια. Νιώθει πόνο όταν περπατά. Είναι πολύ ανησυχητικό ότι η ασθένεια εξελίσσεται σαφώς όσον αφορά την απώλεια αίσθησης στα πόδια, τις παλάμες και τους καρπούς».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο 44χρονος πολιτικός, μεταφέρθηκε σε έναν θάλαμο νοσηλείας στη φυλακή της πόλης Πόκροφ με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου. Είχε παραπονεθεί για επίμονο βήχα και πυρετό.

 Σε μια δημοσίευση στο Instagram, ο Ναβάλνι είπε ότι οι αρχές της φυλακής προσπαθούν να υπονομεύσουν την απεργία πείνας του, ψήνοντας κοτόπουλο κοντά του και τοποθετώντας γλυκά στις τσέπες των ρούχων του.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί τη φυλάκιση του Ναβάλνι «πολιτικά παρακινημένη και βαριά αδικία» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Νωρίτερα, η Διεθνής Αμνηστία, δήλωσε ότι ο Ναβάλνι έχει φυλακιστεί σε συνθήκες που ισοδυναμούν με βασανιστήρια και μπορούν αργά να τον σκοτώσουν. 

Οι δικηγόροι του, που τον επισκέπτονται υπό κράτηση, λένε ότι δεν υπάρχουν γιατροί στη φυλακή και ότι η ιατρική μονάδα εκεί διευθύνεται από έναν μόνο παραϊατρικό.

Την περασμένη εβδομάδα, η φυλακή της Ρωσίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι ότι δεν έλαβε κατάλληλη θεραπεία, λέγοντας ότι του δόθηκε «όλη η απαραίτητη ιατρική βοήθεια σύμφωνα με τις ιατρικές ενδείξεις».

Τη Δευτέρα, ο Ναβάλνι είπε ότι τρία άτομα από την πτέρυγά του είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με φυματίωση πρόσφατα, ισχυρισμός που αρνήθηκε η ρωσική φυλακή.

Πηγή: BBC