ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2018 10:18 EEST

Ρωσία: Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στις απελάσεις διπλωματών

Tatyana Makeyeva / Reuters

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από χώρες της Δύσης, σχετικά με την υπόθεση της επίθεσης με χημικό όπλο στον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Αυτό που άρχισε ως αντιπαράθεση μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας, αφού η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για χρήση νευροτοξίνης για τον δηλητηριασμό του Σκριπάλ και της κόρης του, έχει κλιμακωθεί σε μια διεθνή «χορωδία» επικρίσεων στο Κρεμλίνο, καθώς ακόμα και φιλικές προς τη Ρωσία κυβερνήσεις απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες.

Μπαίνοντας και αυτές στη λίστα την Τετάρτη, η Σλοβακία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από τη Μόσχα για διαβουλεύσεις, ενώ το Μαυροβούνιο ανέφερε ότι θα απέλαυνε έναν Ρώσο διπλωμάτη. Η Σλοβακία και το Μαυροβούνιο, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, είναι παραδοσιακά κοντά στη Ρωσία.

Η μεγαλύτερη κίνηση αυτού του είδους προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες τη Δευτέρα ανακοίνωσαν πως απελαύνουν 60 Ρώσοι διπλωμάτες. Αυτό έπληξε τις ελπίδες του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για φιλικές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της ρωσικής άνω Βουλής και έμπιστη του Κρεμλίνου, είπε πως η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα.

«Χωρίς αμφιβολία, η Ρωσία, όπως είθισται στις διπλωματικές πρακτικές, θα απαντήσει συμμετρικά και θα τηρήσει την αναλογία όσον αφορά στον αριθμό των διπλωματών» είπε, σύμφωνα με το RIA.

Συνολικά, πάνω από 100 Ρώσοι διπλωμάτες πρόκειται να αποσταλούν πίσω στη χώρα τους, από χώρες που κυμαίνονται από τη Δανία μέχρι την Αυστραλία, στο μεγαλύτερο κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τη Δύση από το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι είναι πίσω από την επίθεση στους Σκριπάλ, υποστηρίζοντας πως οι αντίπαλοί της χρησιμοποιούν την υπόθεση για να πυροδοτήσουν μια εκστρατεία «Ρωσοφοβίας».